Flori cățărătoare. Bucurii spectaculoase în grădină

0

Florile cățărătoare înfrumusețează pereții exteriori ai casei. Sunt deosebit de grațioase și parfumate. Printre acestea sunt trandafiri, glicină, trâmbiță, clematite. Sunt perfecte pentru terase sau pentru a crea zone umbroase sau mai intime, pentru a masca ziduri vechi sau deteriorate. Unele cresc bine și în jardiniere mai mari.

Trandafir cățărător

Cu acest superb tandafir poți avea o arcadă de flori. Are un miros puternic și plăcut și crește destul de repede. Rezistă în orice mediu (cald, rece, ploios), însă are nevoie de mai multă atenție decât alte plante cățărătoare. Ramurile uscate sau bolnave trebuie imediat îndepărtate și nu trebuie să crească alături de alte flori. Are nevoie de mult soare.

Wisteria

Wisteria cunoscută drept glicină, este una dintre cele mai parfumate plante cățărătoare. Are flori mari, aranjate sub formă de ciorchini violeți sau albi. Întrucât are o creștere rapidă, glicina necesită mult spațiu. Poate ajunge la 20 m în înălțime și 10 m ca întindere laterală. Cere un loc plin de soare. O tund numai toamna (îi reduc lungimea) pentru ca primăvara să poată înflori complet. Am remarcat că atunci când se simte amenințată (de vreme, poluare), glicina  are tendința să se înmulțească haotic.

glicina

Bignonia

Trâmbița (bignonia), numită și trompetă sau luleaua turcului, este o plantă cu flori sub formă de trompetă, de unde și denumirea ei populară. Are nevoie doar de foarte multă lumină. Ajunge la 15 m înălțime și înflorește din iulie până în septembrie, iar florile sunt de obicei portocalii, galbene sau roșii. Rezistă foarte bine la secetă, la ger și la umezeală în exces. Cel mai intrigant lucru la ea este că nu are parfum puternic, iar în primii trei-patru ani de la plantare nu înflorește. Dar cel mai frumos lucru la ea este acela că, spre finalul verii, are tendința de a inunda mediul înconjurător în culori solare – motiv pentru care eu o cultiv cu mare drag în fața casei, chiar la intrare.

Clematis

Clematita este mai degrabă o tufă cățărătoare și poate crește până la 10 m înălțime. Este indicată pentru acoperirea teraselor, deoarece înflorește de la începutul primăverii până toamna târziu, astfel încât suportă cu stoicism vremea rece sau ploioasă. Eu am clematită roz, mov, albastră, fucsia, albă, roșie, motiv pentru care o cultiv în buchete, mai mult pentru paleta de culoare, decât pentru miros, ea neavând un parfum aparte.

clematita

Toate aceste plante agățătoare necesită mult spațiu (pergolă încăpătoare, perete amplu); au nevoie încă de la început de un suport de prindere plus mult soare. Este drept că pot atrage insecte variate și, alt neajuns, pot distruge cu rădăcinile sau greutatea florilor fundația pe care sunt puse (perete, boltă). Dacă nu vrei să se întindă haotic, trebuie tăiate frecvent, reduse pe lungime, nu de la rădăcină.

O primăvară frumoasă să aveți!

Text: Elena Râncioagă/ Foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Comments are closed.