Dionea, balaurul cu sapte capete

0

Dionea, sau Capcana lui Venus, este una din cele mai cunoscute plante carnivore. Ea formează mănunchiuri de frunze, iar în capătul fie cărei frunze, o capcană pentru insecte. Trăind intr-un sol sărac in nutrienţi, mai precis in zonele mlăştinoase din statul american Carolina, planta este un mic balaur cu şapte capete, care îşi completează masa cu insectele pe care le prinde în capcană.

3

Citeste si: Plante carnivore in apartament!

Doi lobi sub formă de aripi formează capcana. Aceasta este verde pe dinafară, iar pe dinăuntru de un roşu strălucitor, cu un nectar dulce care atrage insectele. La unul din capete, cei doi lobi sunt uniţi, iar la celălalt, pe margine, prezintă un şir de ţepi lungi care ajută la reţinerea insectelor mai mari în capcană.

2

In interior are nişte fire minuscule, sensibile la atingere, care fac capcana să se inchidă brusc în momentul cand o insectă o atinge. Dacă inăuntru nimereşte o pietricică, capcana se redeschide şi pietricica este „scuipată” afară. Din păcate, nu sub formă de perlă.

Citeste si: 5 idei inedite pentru a te feri de insecte pe terasa

Dionea se poate cultiva în vase de sticlă, într-un acvariu gol special amenajat sau într-un bol. Acestea sunt ideale pentru că reţin umezeala, dar trebuie să ai grijă totuşi, pentru că vara se pot incinge foarte tare – nu trebuie ţinute mai mult de două ore in plin soare, pentru că apa care se evaporă le arde.

Citeste si: Lamaiul. Cum il cresti in casa

Dionea este planta carnivoră cel mai uşor de cultivat. Dacă doreşti să ai una, nu trebuie să respecţi decat cateva cerinţe, de altfel valabile şi pentru celelalte plante carnivore: păstrează in permanenţă solul umed cu apă minerală plată sau apă de ploaie, niciodată cu apă de la robinet, şi foloseşte vase de plastic sau sticlă – pentru ca reţin mai bine umezeala.

Text: Patricia Ușurelu

Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply