Curenţii de aer: importanți sau dăunători pentru plante?

0

curenţii de aer

Cât de mult trebuie să fereşti plantele de curenţii de aer? E bine să îţi laşi grădina în bătaia celor patru vânturi? Află cum să îţi protejezi grădina sau plantele de apartament în această scurtă trecere în revistă a celor mai importante aspecte legate de curenţii de aer şi de vânt.

Plante rezistente sau sensibile la curenții de aer

În zonele predispuse curenţilor de aer puternici, plantele agăţătoare precum viţa canadiană, iedera, clematitele sau luleaua turcului se dezvoltă foarte bine, aceştia chiar favorizând creşterea lor.

Pe de altă parte trebuie să avem grijă la plantele care nu suportă vântul. Printre acestea se numără crinii, iarba decorativă Codiaeum, bonsaii de grădină şi majoritatea plantelor de apartament. De cele mai multe ori, căderea bruscă a frunzelor, fără ca acestea să se fi îngălbenit în prealabil, poate fi un indiciu al faptului că plantelor nu le priesc zonele afectate de curenţii de aer. În acest caz trebuie acţionat rapid, mutând plantele într-o zonă mai ferită.

Citește și Tufa de ananas, obtinuta dintr-un fruct

De ce sunt importanţi curenţii de aer?

Curenţii de aer ocupă un loc important în igiena plantelor. Aceştia influenţează schimbul de căldură dintre organism şi mediu, participând la realizarea fenomenelor de autopurificare a aerului. Astfel, prin circulaţia aerului, se poate evita umiditatea excesivă care duce la apariţia mucegaiurilor. Totodată, curenţii de aer acţionează şi ca factor termoreglant, menţinând umiditatea si temperatura la un nivel optim.

Cum afectează curenții de aer plantele?

Vântul din grădină sau curentul de aer din apartament intensifică transpiraţia plantelor direct proporţional cu viteza lor. Astfel, pot avea și un efect dăunător, cu atât mai puternic atunci când vântul transportă aer cu mare deficit de umiditate şi temperaturi ridicate. Și asta deoarece consumul de apă al plantelor depăşeşte absorbţia, determinând ulterior ofilirea lor.

De asemenea, în perioada de iarnă sau la desprimăvărare, când solul este încă îngheţat, vântul produce un efect nefavorabil asupra plantelor, deoarece apa pierdută prin transpiraţie nu mai poate fi înlocuită.

Citește și Rozmarinul din gradină și din farfurie

Vântul poate aduce şi pagube odată cu răspândirea seminţelor de buruieni. În cazul în care vântul este foarte puternic, poate provoca scuturarea florilor şi a fructelor, ruperea frunzelor, a ramurilor, a lăstarilor, şi chiar doborârea totală a copacilor, dezrădăcinarea sau căderea plantelor mai sensibile.

Care sunt efectele benefice ale curenților de aer?

Curenții de aer asigură transportul polenului plantelor în perioada înfloririi, favorizând polenizarea. De asemenea, contribuie şi la răspândirea seminţelor unor plante (la păpădie, plop etc.). O altă influenţă benefică a curenților de aer este stimularea dezvoltării rădăcinilor. Vara, adierile vântului ajută la răcorirea plantelor, reglând temperatura organismelor.

Citește și Trei plante iubitoare de secetă

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply