Cum trebuie folosit aparatul de spalat cu presiune la curatarea aleilor din curte

0

Aleile proaspat construite sunt usor de spalat si intretinut, dar situatia este diferita in cazul betonului peste care a trecut timpul. Chiar daca refaci fisurile si portiunile macinate, vei avea mereu de lucru la indepartarea petelor, care nu doar ca nu arata bine, dar pot si sa slabesca rezistenta materialelor.

Solutia de curatare indicata este aparatul de spalat cu presiune, mai eficient si cu un consum de apa redus comparativ cu clasicul furtun de gradina. Cum il folosim?

Avantajul unui aparat de spalat cu presiune este că poate fi utilizat pentru diverse suprafete, de la unelte si mobiler de gradina, la bicicleta si masina. Este un echipament util chiar daca locuiesti intr-o zona cu precipitatii frecvente, pentru ca petele rezistente nu dispar cu una, cu doua, oricat de insistenta ar fi ploaia.

O spalare eficienta a trotuarelor si aleilor se realizeaza insa urmand cativa pasi:

Pasul 1: Pregatirea suprafetei care va fi spalata

Indeparteaza orice obiect sau rest care te-ar putea incurca (pietre, resturi vegetale, noroi), iar daca aleea este marginita de pereti cu ferestre, este o idee buna sa le acoperi cu o panza de cort. Urmareste, de asemenea, in ce directie se va scurge apa, in functie de gradul de inclinare al aleii.  

Pasul 2: Degresarea

In cazul petelor de murdarie rezistente, care nu cedeaza in fata ploilor puternice, spalarea cu presiune este cu adevarat eficienta daca, inainte de a trece la acest pas, este aplicat un degresant. Unele aparate cu presiune, ca acest model, sunt dotate din fabricatie cu un locas pentru rezervorul de detergent.

Pasul 3: Pregatirea aparatulului de spalat cu presiune

Nimic complicat aici, insa, daca aparatul a venit cu instructiuni de folosire, este bine sa le urmezi intocmai, deoarece pot exista diferente de la un model, la altul. In cele mai multe cazuri, tot ce va trebui sa faci va fi sa conectezi aparatul la o sursa de apa, cu ajutorul unui furtun de gradina. Unele aparate sunt deja echipate cu propriul furtun, pistol de actionare, duza rotativa pentru eliminarea murdariei rezistente (prin modificarea nivelului de presiune a apei) si lance de pulverizare.

Pasul 4: Spalarea aleilor

In sfarsit, pasul decisiv: spalarea suprafetelor aleilor sau trotuarelor. Operatiunea este simpla, cu conditia sa respecti urmatoarea recomandare: daca suprafata nu este perfect dreapta, ci usor in panta, incepe curatarea in partea superioara si continua in directia de scurgere a apei. Daca aleea betonata sau pavata prezinta pete, aplica detergentul pe intreaga suprafata, nu doar in zonele afectate si lasa-l sa actioneze timp de 15 minute, inainte de a porni aparatul.

Pasul 5: Sigilarea betonului

Dupa uscarea suprafetelor din beton, este necesara aplicarea unui sigilant penetrant, care izoleaza materialul si te ajuta sa eviti deteriorarea si aparitia de pete noi.  Exista si sigilanti de suprafata, care nu patrund in structura materialului, insa actiunea acestora nu este de durata, mai ales daca aleea este intens circulata. Sigilantul penetrant se aplica cu ajutorul unei role, nu afecteaza plantele din jur si nu creeaza suprafate alunecoase. Timpul de uscare este de aproximativ 24 de ore.

Tu ce pasi urmezi, de obicei, in curatarea aleilor din curte si din gradina?

 

 

Sursa foto: Eduard Militaru, Unsplash

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply