Cum se obtine compostul

0

Ingrasamantul natural sau compostul poate fi obtinut chiar la tine in gradina daca citesti sfaturile noastre din continuare.

Formarea compostului

Alege recipientul in care il vei depozita si pune-l intr-o zona a casei care sa fie insorita. Caldura soarelui va accelera procesul de descompunere a materialelor folosite.

Pune in recipient materiale care mai tarziu se vor transforma in compost: pliculete de ceai, fructe, resturile plantelor, frunze uscate, hartie si chiar iarba. Este bine ca acestea sa fie maruntite – astfel se vor descompune mai repede si vor impiedica formarea pungilor de aer.

Substanta astfel obtinuta trebuie sa o tii sub observatie constant. Astfel, daca vezi ca este prea uscata mai adauga resturi de fructe, legume, iarba, iar daca este prea umeda adauga hartie, coji de oua (materiale uscate).

In aproximativ 9 luni ar trebui sa ai compost de culoare maro.

Ce sa nu folosesti

Nu pune in recipientul pentru compost: carne, sticla, plastic, metal, buruieni sau chiar produse lactate. Acestea pot atrage paraziti nedoriti si mirosuri neplacute. Ca sa nu mai vorbim de materialele care se descompun cu greu, gen plasticul.

Avantajele compostului

  • Este un ingrasamant natural pe care il obtii singur, gratis.
  • Brazdele si rasadurile au nevoie de nutrientii fertilizatorilor.
  • Prin folosirea materialelor de mai sus pentru compost, reduci cantitatea de gunoi.

    Articol EXCLUSIV online
    Text: Elena Draghici
    Foto: Thinkstockphotos.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply