Cum scapi definitiv de mucegaiul din casă

0

Umiditatea excesivă, mai ales în timpul iernii, duce la apariția periculosului mucegai. Iar baia este unul dintre primele locuri unde se instalează. Ce este de făcut pentru a scăpa de el?

Atenție la zonele unde apare rapid mucegaiul

Apariția unor pete umede pe pereți, a ferestrelor care „plâng”, a unor zone cu mici puncte gri însoțite de un miros mai ciudat, specific ar trebui să te alarmeze. Acestea sunt primele semne care trădează invazia mucegaiului în locuința ta. Se instalează în locuri unde aerul circulă greu, unde există punți termice care favorizează condensul și umiditatea este în exces.

Pericolele umidității ridicate

Umiditatea din locuință ar trebui să fie de 30-50%. O umiditate mai crescută, pe lângă disconfort fizic duce la apariția unor alergii, iritații, agravarea astmului, boli de plămâni, migrene etc.

Cauzele umidității ridicate

Creșterea umidității în locuință este favorizată de băile fierbinți prelungite, de uscatul rufelor în interior, de aburul produs la gătit, de multitudinea de plante ornamentale cultivate în casă, de călcatul rufelor, instalații sanitare deficitare, de o izolație termică improprie, de o aerisire insuficientă a camerelor.

Cum previi mucegaiul

Usucă rufele pe balcon sau cumpără un uscător electric, aerisește după ce faci duș sau pornește ventilatorul din baie, gătește cu fereastra deschisă sau instalează o hotă în bucătărie, redu numărul ghivecelor cu plante, asigură-te că întreaga casă este aerisită bine și vara și iarna, cel puțin 15-30 de minute dimineața și seara, dar astfel încât să circule bine aerul, să fie curent. Ai grijă să întinzi bine prosoapele umede după duș și du afară imediat rufele curate, nu le uita prin mașina de spălat zile întregi. De asemenea, renunță la carpetele care se îmbibă repede și rețin umiditatea.

O baie de dimensiune medie are nevoie de un ventilator cu debit de 160 mc/h, care produce un zgomot sub 40 de decibeli. Dacă nu ai fereastră la baie poți instala un dezumidificator pe bază de granule (mai accesibil și mai mic) sau unul electric (cu eficiență sporită, recomandat inclusiv pentru spații ample, dar care produce și ceva zgomot).

Atât în baie, cât și în bucătărie, zugrăvește cu vopsea lavabilă antimucegai. Verifică și ferestrele, învelitoarea acoperișului, burlanele, să nu existe fisuri sau zone pe unde să se infiltreze apa. Se recomandă să ai în casă un dispozitiv numit higrometru (găsești la prețuri începând cu 20 lei, cu termometru inclus) care să măsoare permanent nivelul umidității din aer și, când observi valori prea crescute, să aerisești sau să iei alte măsuri pentru a o aduce la valori optime.

Citeste si: Cum reduci expunerea la factorii alergeni

Sursa foto: iStock

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply