Cum poți scăpa ușor 
de zăpada din curte

0

Cum poți scăpa 
de zăpadă cu ajutorul unei freze de zapada – Renunță definitiv la lopată după reprizele de ninsoare, oricât ar fi de abundentă. Echipează-te cu o freză de zăpadă, cu care îți vei croi rapid drum prin troiene și vei lăsa solul curat. Află care sunt principalele criterii după care poți face alegerea potrivită pentru terenul tău.

Cunoașterea condițiilor climatice locale și aprecierea corectă a configurației terenului sunt primele repere înainte de a alege modelul optim de freză pentru îndepărtarea zăpezii. Alege produse de la firme de renume, eventual din țări nordice sau cu climă mai aspră. Foto: Thinkstock

De la an la an, ninsorile sunt parcă mai domolite, dar iernile fără zăpadă sunt totuși foarte rare. Așa că reprizele de deszăpezire cu lopata în jurul casei nu pot fi evitate, deși nu ar fi singura soluție. Poți îndepărta mult mai ușor stratul de omăt, care în câteva zile se transformă în banchiză, cu ajutorul unui dispozitiv mecanic de curățat zăpada – pe scurt, cu o freză de zăpadă. Este un aparat cu aspect asemănător unei mașini de tuns iarba, care are un sfredel/o elice care mărunțește zăpada și o împinge spre o țeavă de evacuare, de unde este aruncată în jur. Există modele electrice sau pe bază de carburant, ușor de manevrat într-o plimbare ușoară prin curte, care îți vor curăța terenul cu un efort minim. Înainte de a te dota cu ajutorul potrivit analizează foarte bine configurația terenului din jurul casei, locurile care trebuie degajate prioritar (alei, rampe spre garaje etc.), suprafețele, lățimea căilor de acces.

Este concepută să lucreze pe orice suprafață, deoarece este echipată cu glisiere rezistente reglabile pe înălțime. Freza Husqvarna ST 224 este echipată cu sistem de mărunțire/evacuare în două trepte, are un motor de 6,3 CP, lățime de lucru de 61 cm și dispune de mânere încălzite. L 132 x l 89 x h 72 cm . Foto: Husqvarna

Din multitudinea de modele, principala diferență se face între cele cu funcționare într-o singură treaptă și cele în două trepte. Frezele din prima categorie au doar o lamă elicoidală de frezare, care toacă și mărunțește zăpada, apoi o aruncă în lateral. Sunt mai ieftine și ideale pentru suprafețe mai mici, fiind eficiente doar pe solul acoperit cu maximum 20 cm de zăpadă. Ține cont că nu sunt indicate pe aleile acoperite cu pietriș, deoarece evacuarea zăpezii va fi concomitent o ploaie de pietre. Poți găsi modele economice, atât alimentate electric, cât și pe bază de carburant. Cele în două trepte sunt mult mai mari, mai scumpe, mai puternice, au lățimea de lucru de 60-80 cm și funcționează aproape exclusiv cu carburant, sunt destinate mai ales spațiilor largi, extinse, deschise, fără alei sinuoase sau înguste. Sunt echipate cu două freze, una pentru mărunțirea sistematică a stratului de zăpadă, indiferent de grosimea și vechimea lui, cealaltă pentru împingerea sa către canalul de evacuare.

Are o lățime de lucru de 
61 cm și cântărește 82 kg. Modelul MTD ME61, cu benzină, are o funcționare în două trepte 
și este echipat cu un 
motor de 3,9 kW. Foto: MTDArticol preluat din revista Casa Lux nr. 1/2017.
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply