Cum plantezi zmeura primăvara

0

Zmeura se plantează spre finalul lunii martie, cum este timpul ceva mai cald.

Materialul săditor

Din tufele bătrâne de zmeură se iau drajonii, lăstarii are au crescut din rădăcină (se scot cu fire de rădăcină) și au o „vechime” de un an, căci atunci tija devine lemnoasă. Nu se plantează lăstari tăiați din tulpină direct, fără rădăcină, căci se vor prinde și vor crește greu, iar rodul nu va fi prea bogat.

Cum se procedează

Se trasează linii drepte pe solul unde va fi pusă zmeura și din loc în loc se vor sădi drajonii, la distanță de minimum 50 cm. Ideal este să se planteze pe porțiune de lungime de teren, nu înghesuite în pătrat, ca să aibă aer și lumină. De asemenea, este foarte bine să fie plantată pe lângă gard și, pe măsură ce crește, să fie legată în tufe.

Martie în grădina de legume. Plan de lucru și câteva sfaturi bune

Se face un cuib mic la sol, la fiecare tulpină, unde se va pune apă. Se recomandă ca  apoi să se instaleze pe lungimea rândului un sistem de irigare prin picurare. La capetele rândurilor se vor pune spaliere, apoi se trag sârme, de la unul la celălalt. Zmeura va crește repede și se va face stufoasă, de aceea va trebui legată în mănunchi, pe sârme, astfel și culesul va fi mai ușor.

zmeura

Alte îngrijiri necesare culturii

Peste iarnă nu necesită acoperire cu nimic, nu va fi afectată de temperaturile scăzute. Primăvara, se vor tăia crengile uscate de la fiecare arbust în parte, cam la 50 cm de la sol, și pe parcursul creșterii se va lega în mănunchi de sârmele orizontale.

Zmeurul nu necesită stropire, este un arbust fructifer rezistent. Soare și apă dacă are, recolta va fi bogată. Iar dulceața de zmeură și pur și simplu fructele proaspete sunt un răsfăț! Spor la toate!

Citeste si:

Text: Magdalena Bălănescu/sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply