Cum îți transformi pivnița într-o cramă de vinuri ca în Franța

0

crama-de-vinuri-in-pivnita

Când te gândești la Franța, îți vin îmi minte imaginile cu Turnul Eiffel, Arcul de Triumf sau plimbările pe Champs Elysees, dar și zona din sudul țării, cu dealurile ei pitorești și podgoriile unde se face cel mai aromat vin. Casele din Provence sunt adevărate bijuterii arhitecturale, care au la subsol pivnițe special amenajate pentru a păstra vinul de soi în cele mai bune condiții.

Cu puțină imaginație, și tu îți poți transforma beciul într-o cramă cu care să îți impresionezi prietenii și în care să prinzi puțin din atmosfera pitorească a Franței. Nu ai nevoie de multe resurse și nici nu trebuie să cheltuiești o sumă mare de bani, ci e mai important să cunoști condițiile în care se păstrează vinul intact timp de ani de zile. Iată de ce ai nevoie pentru a termina proiectul în mai puțin de o lună:

Asigură temperatura și umiditatea potrivite

Una dintre primele reguli de care trebuie să ții cont este aceea că vinul are nevoie de o temperatură constantă, iar mediul trebuie să fie cu o umiditate cât mai scăzută, pentru a feri locul de apariția mucegaiului și a infiltrărilor de apă. O soluție ieftină, simplă și la îndemâna oricui este să mai adaugi un strat izolator termic.

Aruncă o privire peste aceste cărămizi, care îți oferă o izolare optimă și cu ajutorul cărora poți obține și acel aspect rustic al pivniței tale. După cum vezi, nu te costă nici mult, iar cărămizile sunt ușor de montat, deci nu va fi nevoie să chemi un zidar profesionist. Izolarea termică va asigura o temperatură potrivită tot timpul anului, așa că nu va trebui să mai muți sticlele cu vin dintr-un loc în altul.

În ceea ce privește tavanul și podeaua, acestea pot fi izolate foarte ușor cu polistiren. Pentru pardoseală, parchetul sau o gresie cu aspect vechi țin departe umezeala la fel de bine și te protejează de mucegai. Important este să păstrezi o coerență a designului și să alegi elemente de modern sau tradițional, în funcție de cum ai decis să amenajezi locul.

Alege rafturile care să nu afecteze gustul vinului

Următorul pas presupune instalarea sau construirea unor rafturi pe care să pui sticlele. Este foarte important ca acestea să fie fabricate dintr-un material care să nu emane substanțe care ar putea contamina vinul, de aceea trebuie să ai grijă și la vopselurile cu care acestea sunt acoperite. Rafturile din oțel inoxidabil sunt o alegere de calitate, care vor da un aspect contemporan unei pivnițe, așa că poți merge pe această variantă, dacă preferi designurile moderne. Rafturile de lemn sunt mai potrivite pentru cei care apreciază un stil tradițional sau rustic. Sticlele de vin trebuie să stea în poziție orizontală, pentru a fi cât mai ușor accesibile și a salva cât mai mult spațiu.

crama-de-vinuri

Pentru a da un farmec aparte pivniței tale, poți instala spoturi cu luminozitate reglabilă. Așa îți va fi mai ușor să recreezi o atmosferă îmbietoare, scrie Forbes.com. Nici becurile economice nu sunt o alegere rea. Pe lângă faptul că îți consumă mult mai puțină energie, acestea oferă și o lumină de calitate mai bună, în special dacă optezi pentru cele cu halogen. Dacă vrei să dai un aer luxos încăperii, poți instala și un candelabru vintage sau lampadare care să încadreze rafturile.

Amenajează un loc perfect pentru cină și degustări

Acum, pentru că pivnița este aproape gata, te poți gândi cum vrei să o folosești. O vei utiliza doar pentru depozitare sau vrei să te bucuri mai mult de avantajele și designul ei? Dacă te atrage ideea de a servi un pahar cu vin la lumina difuză, înconjurat de mirosul de struguri și butoaie pline, atunci poți instala o măsuță de lemn, cu câteva scaune. Un astfel de loc cochet este ideal pentru a-ți invita oaspeții să guste din selecția ta de vinuri și să îți admire noul proiect pentru casă.

Ține evidența vinurilor din colecția ta

Iar când colecția ta de vinuri se va mări, vei avea nevoie și de un sistem de etichetare, astfel încât să îți fie ușor să găsești soiul preferat. Adună în pivnița ta cât mai multe vinuri, din țări diferite și de la mai mulți producători și, cine știe, poate îți descoperi pasiunea pentru degustări și devii un adevărat „connaiseur” în domeniu.

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Lukas Gojda

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply