Cum îți contruiești de la zero o seră ieftină și eficientă tot anul

0

Serele sau solariile sunt soluția ideală pentru a cultiva, în condiții optime, plante, legume sau flori tot anul, indiferent de vremea sau de temperaturile de afară.

Pentru cei care locuiesc la casă, o seră le oferă posibilitatea de a valorifica spațiul din grădină cât mai eficient și de a crește legume sau flori, fără un efort major. Iar un alt mare avantaj este că nu ai neapărat nevoie de o echipă de muncitori pentru a-ți construi sera, ci o poți pune singur pe picioare, dacă știi câteva trucuri care să te ajute să scapi și ieftin cu toate cheltuielile.

Tipuri de solarii pe care le poți construi în grădină

Există mai multe tipuri de sere sau solarii pe care le poți construi, însă cele mai populare sunt solariile de tip tunel și serele cu acoperiș, fiecare având avantajele și dezvantajele sale. Este important să știți că ambele au nevoie de o folie protectoare cât mai rezistentă, transparentă și de o structură bine înfiptă în pământ, pentru a nu fi smulsă de un vânt mai puternic.

Sera cu acoperiș are avantajul unei ventilări mai bune a aerului, este mai rezistentă, iar durata sa de viață este mai mare. Nu necesită o recondiționare periodică și vă asigură suficient spațiu pentru a cultiva cantități mai mari de legume sau de alte plante. Sera poate avea atât structură din lemn, cât și metalică, însă aceasta din urmă este o investiție mai de durată, pe care nu va trebui să o schimbi după câțiva ani și care oferă mai multă stabilitate serei.

Alege un acoperiș rezistent și eficient din punct de vedere termic

Cel mai simplu de construit sunt serele sau solariile care au o structură metalică sau din lemn și un acoperiș đin celofan, însă acestea nu sunt foarte eficiente și pe timpul iernii, când plasticul poate fi distrus de îngheț, de ploi sau de grindină. Dacă vrei să investești puțin într-o seră pe care să o poți utiliza tot anul, acoperișul trebuie să fie unul rezistent, care să păstreze aerul cald și să asigure un climat propice plantelor. Pe de altă parte, materialul trebuie să fie unul transparent, care să permită pătrunderea luminii și să beneficieze din plin de căldura razelor de soare. În aceste condiții, cel mai bun material, pe care îl recomandă și profesioniștii, este reprezentat de aceste rulouri ondulate din fibra de sticla. Acestea sunt o soluție extrem de practică și de accesibilă oricui pentru că, după cum observi, prețurile sunt de nerefuzat, iar calitatea este una incontestabilă.

Solariul de tip tunel este cel mai simplu de construit. Acesta are, de regulă, o structură metalică în formă de arc, acoperită cu o folie de plastic. Solariul-tunel este o soluție rapidă pentru cei care abia au început să își cultive pământul și nu au multă experiență. Dezavantajul este că va trebui să ridici periodic foliile de plastic pentru a aerisi și a usca pereții, astfel încât plantele să nu putrezească din cauza unui mediu prea umed și cald. În ceea ce privește sistemul de prindere, acesta trebuie să „înțepenească” structura solariului în pământ, însă chiar și așa, tot va fi nevoie să îl recondiționezi la un anumit interval de timp.

 

Unde este cel mai bine să amplasezi sera sau solariul

Când îți faci o seră sau un solariu, un lucru pe care este foarte important să îl știi din start este ce vei face cu el. Vrei să crești câteva plante pentru uzul propriu sau intenționezi să produci la scară largă, pentru a vine produsele mai apoi spre magazine sau supermarketuri? Unele legume sau flori trebuie plantate la distanțe mai mari între ele, așa că ar trebui să ai din start un plan legat de ce și cât vrei să cultivi. De exemplu, un solariu micuț poate avea și o dimensiune de 6 metri pătrați, însă acesta îți va ajunge doar pentru o cultură mică, nicidecum pentru a produce chiar și cantitățile necesare pentru gospodărie. Pentru uzul casnic, ai nevoie de un solariu de minimum 15 metri pătrați, spațiu în care vei putea planta legume tot anul.

Pe lângă aspectele legate de dimensiunea solariului, amplasarea acestuia este un alt factor important. Plantele au nevoie de lumină și de căldură, așa că va trebui să alegi acel loc din grădină care nu este umbrit de copaci sau de casă. În același timp, locul ar trebui să fie adăpostit cât mai mult de vânt și de ploi, iar terenul să se afle în pantă. În caz contrar, solul se va inunda la prima ploaie, iar cultura va fi distrusă. Un teren în pantă va favoriza scurgerea apei și va fi ferit de inundații.

În privința solului, fertilitatea acestuia influențează mult rodul culturilor, dar și efortul pe care îl vei depune pentru a te îngriji de solariu. Un sol bogat în minerale, cu concentrații mici de sare și ușor nisipos este simplu de întreținut, de săpat și de semănat și te ajută să obții o cultură bogată. Indiferent de fertilitatea solului, mulți gospodari își iau precauții și folosesc îngrăsăminte. Trebuie să știi că cel mai bun îngrășământ este cel natural, care nu afectează în niciun fel plantele sau legumele și care îți asigură o recoltă mai sănătoasă.

Dacă te-ai decis să îți facei singur propria seră sau un solariu, atunci vei reuși să cultivi legume tot timpul anului, fără să fii pus în dificultate de vremea de afară. În plus, cheltuielile cu o astfel de anexă nu sunt deloc mari, iar efortul depus pentru a crește culturile abia dacă va fi resimțit. Avantajul este că vei avea mereu pe masă legume proaspete, crescute într-un mod sănătos, fără substanțe chimice periculoase și mult mai gustoase decât cele din hipermarketuri.

 

Sursa foto: Shutterstock/ Copyright: Jeanie333

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply