Cum evaluezi riscul seismic al unei case?

0

riscul seismicRomânia se află într-o zonă unde riscul seismic este major. Cu excepția unor zone din Transilvania restul teritoriilor prezintă diferite cote de risc seismic, de la foarte mare, la moderat. În aceste condiții este necesară, dacă există indicii care să o facă necesară, o evaluare cu privire la riscul seismic al casei sau al blocului în care locuiești. În ceea ce privește riscul seismic al unei case, simpla imagine a casei și data construcției nu pot aduce prea multe date care să confirme sau să infirme riscul seismic pe care imobilul il are.

Citeste si: Proiecte de case fara etaj cu 3 dormitoare

Este bine de ştiut că jumătatea de est a României şi zonele Timişoara, Arad, Satu Mare din jumătatea de vest prezintă risc seismic. În ultimii 200 ani au fost 8 seisme majore pe teritoriul României, iar probabilitatea unui alt cutremur de intensitate mare este ridicat.

Există clădiri cotate ca fiind cu risc seisimc, blocuirile sau casele respective fiind celebrele case cu bulină roșie. Ceea ce știe însă foarte puțină lume este că nu numai clădirile cu “bulină” prezintă risc seismic. Există liste cu clasele de risc seismic ale imobilelor, listele respective pot fi consultate de oricine, dar acuratețea lor este îndoielnică, dat fiind faptul că o certitudine cu privire la riscul seismic pe care îl are un imobil nu poate fi obținut decât în urma unei expertize amanunțite.

riscul seismicDacă locuinţa, pe care vrei să o cumperi nu a fost expertizată, deci nu se găseşte pe nici o listă, dar ridică bănuiala că ar fi instabilă, atunci soluţia este să contactezi un expert tehnic atestat. Din păcate opinia și expertiza acestuia costă și, iar din păcate, nu costa deloc puțin.

Citeste si: Proiecte de case din panouri sandwich

Este bine de știut că o expertiză de risc seismic poate ajunge până la 1000-1500 de euro pentru o casă și poate trece de 10.000 de euro pentru un bloc de 10 etaje. Cert este că, în prezent, creditele imobiliare nu se acodă decât pentru apartamentele care au fost expertizate din punct de vedere al riscului seismic, iar asigurările locuințelor pentru cutremur se fac tot în urma unei expertize de risc seismic prealabile.

La evaluarea riscului seismic se ia in calcul data construcției, numărul de nivele al blocului sau al casei, structura fundației, extinderile și modificările aduse structurii, modul de compartimentare al casei/apartamentelor din bloc, structura de rezitență a acestora (din punct de vedere al materialelor folosite), se consultă planurile inițiale ale clădirii, se fac comparații și se verifică cu sisteme de măsură gradul de îmbătrânire al materialelor și al elementelor de rezistență. Sunt luate în calcul și seismele pe care clădirea le-a suportat, dar și alte detalii care pot duce la afectarea rezistenței. Nu în ultimul rând se face o analiza geologică a solului, a infiltrațiilor și, în final, se trage linie și se stabilește capacitatea imobilului de a face față unui seism de o anumită intensitate.

Un raport de evaluare cu privire la riscul seismic este necesar, poate chiar obligatoriu, în cazul unor investiții imobiliare în zonele considerate a fi sub incidența efectelor telurice ale regiunii seismice din Vrancea.

Sursa foto: Institutul de Fizica a Pământului/ FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply