Cum decorezi în stil shabby chic

0

Cui nu îi place primăvara? Din fericire, nu trebuie să așteptîm luna martie pentru a ne bucura de culoriile și atmosfera acestui anotimp. De fapt, o putem aduce oricând în propria casă, prin stilul shabby chic.

Ce înseamnă shabby chic?

Stilul shabby chic, apărut prin anii ’80, este unul fermecător, feminin, caracterizat de îmbinarea unor elemente cu aspect învechit, simple, dar care împreună reușesc să creeze un ansamblu elegant și primitor totodată. Reușește să dea impresia de suspendat în timp, dar într-un registru elaborat, fiind un rustic englezesc. Se folosesc obiecte reciclate creativ, desperecheate, cu mici defecte. Shabby chic se potrivește la amenajarea interiorului, dar și a teraselor sau grădinilor cărora le conferă un aer romantic, intim.

Cum decorezi în stil shabby chic

Cum decorăm în stil shabby chic?

Din punct de vedere cromatic se remarcă prin lipsa contrastelor puternice, aici fiind tărâmul culorilor luminoase, foarte suave unde la mare preț se află albul, rozul, cremul, bejul, bleul, verzuiul, griul, turcoazul.

Mobilierul trebuie să aibă aer vintage, fie cu adevărat vechi, fie nou dar cu aspect învechit, cu urme de uzură sau cari, neapărat vopsit în alb sau în culori pastelate, mai ales rozuri pale și verzui. Se utilizează preponderent mobilă din lemn, fotolii tapițate, toate în general cât mai confortabile. Pentru obținerea aspectului de antic, lemnul nou se lovește cu lanțul, se zgârie sau se înțeapă (rezultă găuri ca de cari), se vopsește în mai multe straturi, care apoi se șmirgheluiesc pe la colțurile mobilei.

Accesoriile mobilei, gen mânere, agățători de cuier, precum și clanțele, încuietorile, inclusiv galeriile de la perdele uneori sunt din metal patinat.

La paturi, suporturi de flori, polițe sau mese, se preferă fier forjat, cu urme de rugină sau uzură. Pentru țesături (lenjerie, perne decorative, draperii, jucării textile) se preferă fibrele naturale, bumbacul și inul mai ales,  obișnuite fiind combinațiile de modele, volănașele.

Cum decorezi în stil shabby chic

Decorațiunile potrivite

Decorațiunile delicate specifice stilului shabby chic sunt multe și foarte variate, începând cu rame foto, colivii de păsări, felinare, vase cu flori, lumânări, suporturi de ghivece din sârmă (închipuind biciclete etc.), figurine ceramice albe, sticle colorate discret, coșulețe, boluri, lumânări, veioze cu abajururi textile, milieuri și multe danteluțe, litere tridimensionale până la ceasuri de perete, tăvi și cutii metalice ornamentate (cu tehnica decupajului sau a șervețelului).

Motivele florale apar din abundență atât la nivelul decorațiunilor, cât și la cel al țesăturilor de așternuturi etc. Dar se observă și prezența în orice cadru a unui vas cu flori naturale, preferate fiind trandafirul, bujorul, levănțica, liliacul, hortensia, irisul.

Dacă te-a cucerit acest stil, încearcă să-l aduci în casa ta. Sunt de ajuns și doar câteva elemente, dar bine alese, pentru că shabby chic înseamnă vechime, calitate, rafinament. Mult succes!

Citeste si: Ce să faci și ce să nu faci când este lună plină

Text: Monica Viericiu/ Sursă foto: unsplash.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply