Cum crești fazani

0

Doriți să creșteți fazani? Iată de ce aveți nevoie. În primul rând, de o crescătorie de păsări cu anumite caracteristici, deoarece, spre deosebire de găini, păsările de vânătoare zboară dacă nu sunt închise în siguranță. Să aveți autorizație ca să nu fiți amendat. Există multe specii de fazani, dar numai unele pot fi crescute de începători, anume acelea care nu necesită un tratament specia, hrană sau încălzire deosebite pentru a-și menține sănătatea.

Fazanul auriu este cel mai popular, alături de diverși fazani argintii și fazanul diamant (Lady Amherst), care este renumit pentru penele lungi care alcătuiesc coada masculului. Există, de asemenea, numeroase specii de Yungle Fowl (strămoșul găinilor de astăzi), deși trebuie să știți, dacă îi creșteți într-o zonă urbană, că masculii croncăne mult.

Achiziționarea specimenelor

Cel mai bine este să cumpărați un lot de păsări neînrudite, așa că întrebați crescătorul de la care intenționați să le achiziționați dacă garantează că păsările sunt neînrudite. Pentru siguranță, cel mai bine este să procurați masculii de la alți crescători decât cei de la care luați femelele. În majoritatea cazurilor, fazanii se cresc în perechi sau uneori în triouri (două femele și un mascul), deoarece, în mod normal, dacă într-o cușcă există mai mult de un mascul, atunci aceștia se vor lupta mult pentru posesia femelei, mai ales în perioada de împerechere.

Accesorii de care ai nevoie

În cazul speciilor mai mici, cum este fazanul auriu, o volieră de 2 m lățime, plus un adăpost de 1 m adâncime și 2 m lățime vor fi suficiente pentru o pereche, dar pentru speciile mai mari, cerințele minime se dublează. Voliera acestor păsări trebuie să fie de cel puțin 2 m înălțime pentru a vă permite să vă deplasați înăuntru, iar pereții laterali trebuie acoperiți cu plasă de sârmă galvanizată de 25 mm, pentru a ține departe vrăbiile și dăunătorii. Această plasă este musai să fie îngropată cel puțin 15 cm în pământ, cu încă 30 cm îndoiți în unghi drept sub pământ, pentru a împiedica șobolanii și alte mamifere să sape pe dedesubt.

Dacă vă gândiți să construiți mai multe asemenea voliere, una lângă alta, este bine să căptușiți pereții adiacenți pentru a împiedica masculii să se vadă între ei. La nivelul acoperișului trebuie realizat un ecran din împletitură de nylon, cu aceleași dimensiuni ale plasei ca în cazul plasei de sârmă, pentru ca păsările să nu se lovescă la cap, dacă zboară drept în sus când sunt speriate. Adăpostul anexat crescătoriei trebuie să fie ferit de curenți de aer și să aibă cât mai multă lumină. Stinghiile de lemn de 50×50 mm trebuie amplasate destul de sus în adăpost pentru ca păsările să doarmă pe ele noaptea.

Cum trebuie hrăniți fazanii

În timpul iernii, dieta de bază constă dintr-un amestec, în părți egale, de porumb și grăunțe, fie amestecate într-un vas amplasat într-o zonă adăpostită, din care să poată mânca după dorință, fie în porții depuse de două ori pe zi pe jos, păsările putând să-și astâmpere foamea de fiecare dată când li se aduc aceste porții.

Apoi, chiar înainte de perioada de împerechere (care ține din luna februarie până în luna martie), se înlocuiește treptat hrana cu grăunțele crescătorului și se continuă cu acestea până la sfârșitul perioadei de ouat (din iunie până în iulie). Apa curată trebuie să fie permanent la dispoziția păsărilor. Se pot oferi delicatese în cantități limitate dacă vreți să vă dresați păsările, dar și mici cantități de fructe, cum ar fi jumătăți de mere și pere, numai ocazional.

Alte sfaturi utile

De ani buni, creșterea fazanilor este chiar un „hobby” și mulți întreprinzători vând prin târguri păsări ca să nu iasă în pierdere, mai ales în condițiile în care costurile hranei continuă să crească. Sfat: creșteți rase de fazani rentabile, în culori cât mai populare, și atunci succesul este garantat. În ultima vreme, foarte multe persoane cu o situație financiară bună și care locuiesc la casă dezvoltă o pasiune și pentru păsările de ornament, iar frumusețea penelor de fazan nu le lasă indiferente. Oricum, carnea de fazan este și o delicatesă culinară, așa că va fi apreciată de cunoscători, deci merită să încercați.

Prețurile fazanilor variază în funcție de specie și vârstă, dar de obicei pornește de la 5 lei oul, 30 de lei puiul și ajunge până la 90 de lei adultul sau chiar 400 de lei perechea. Sper să vi se pară atrăgătoare această idee și să creșteți fazani. Mult succes!

 

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply