Cum convingi copilul să mănânce legume și fructe

0

Una dintre problemele cu care se confruntă mulți părinți este refuzul celor mici de a consuma legume și fructe, în special fiind respinse cele verzi (spanac, broccoli, fasole verde). Dar, cu răbdare și perseverență, situația se poate schimba.

Poate nici ție nu-ți plac unele alimente, dar dacă le vei ponegri în fața copilui sau nu le vei include meniu, sigur nu le accepta nici el, pentru că exemplul personal este mai elocvent decât orice discuție. Așadar, atenție mai întâi la atitudinea noastră. Apoi caută sau inventează povești, istorioare simpatice ori anecdote, cântelele vesele, potrivite cu vârsta copilului, și care să pună în lumină favorabilă diverse legume și fructe. La un copil preșcolar, vor funcționa. Și prezentarea unor filme de animație, cu personaje care prind puteri datorită legumelor (vezi Popeye Marinarul) ajută.

Foto: pixabay.com
  • Redu treptat din alimentația copilului dulciurile concentrate (ciocolată, bomboane, prăjiturele etc.), care, deși atrăgătoare pentru el, sunt și extrem de nocive. Odată eliminate acestea, va fi mai dispus să consume fructe și legume. Prepară chipsuri sănătoase din legume tăiate felii subțiri și coapte, oferă-i ca gustare bețișoare de castravețe, morcov, ardei.
  • Nu insista mult pe partea teoretică la vârste mici, copilului puțin probabil să-i pese dacă nu-i oferi imagini concrete, ba s-ar putea să devină tot mai înverșunat. Copiilor mari merită să le explici care sunt beneficiile legumelor, cât sunt de importante pentru ten, piele, unghii, pentru intelect, creștere. Adu argumente legate de idolii lor, gen actori, cântăreți.
  • Încearcă să afli ce experiență persoanală îl împiedică să le cosume, cu ce le asociază în mintea lui și pornește de la mâncărurile care îi plac. În ele poți introduce pas cu pas (la început nici să nu se sezize) și legume pe care le evită. Atenție, dacă este ceva care îi produce alergie, nu lua nicio decizie înainte să discuți cu medicul specialist.
  • Caută rețete gustoase și arătoase, care includă legume, cum ar fi salata de varză cu sfeclă roșie, tartele cu ceapă, checul cu dovlecei, prăjitura cu morcov ori cu rubarbă, plăcinta cu dovleac. Strecoară felii de salată, ardei și roșii în sandvișuri. Adaugă sosuri de smântână sau mozarella rasă pe brocolli și conopida fiartă ori sotată.
  • Ca parte a procesului de împrietenire lasă-l pe copil să interacționeze direct cu legumele: să le culeagă din grădină, să le aleagă singur din magazin, să le spele și să le pregătească. Va fi foarte mândru că a preparat o salată și va mânca din ea cu plăcere, mai ales dacă adulții îl vor lăuda pentru asta. Iar dacă va fi o rețetă inventată de el, cu atât va fi mai mândru.

Potrivit specialiștilor ar trebui să consumăm minimum 5 porții de legume, fructe sau suc de fructe pe zi; însă doar 6% dintre copii consumă această cantitate zilnic.

Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply