Cum combați dăunătorii plantelor

0

Și florile suferă din pricina unor boli sau dăunători adesea mai greu de observat, așa că trebuie luate măsuri preventive.

Cele mai eficiente mă­suri pentru a preveni apariția bolilor și a dău­nătorilor sunt îngrijirea cores­punzătoare și asigurarea igienei plantelor. Acest lucru presupune:

 • să plantezi exemplare sănă­toase, fără urme de boli sau dăunători, fără leziuni evidente;
 • să amplasezi florile doar în spații corespunzătoare în ceea ce privește solul, temperatura, cantitatea de lumină, curenții de aer;
 • să păstrezi între plante dis­tan­ța recomandată și să asiguri o aerisire bună și la nivelul solului, chiar prin îndepărtarea unor frunze de la bază;
 • să recoltezi bulbii la timp, la maximum trei săptămâni de la scuturarea florilor, în cazul lalele­lor,  să îi depozitezi în spații adecvate ca temperatură și aerisire;
 • să tratezi profilactic materia­lul săditor (semințe, bulbi, tu­be­robulbi, rizomi, butași) cu substanțe fungicide) și insecticide;
 • să uzi doar dimineața și să eviți stropirea frunzelor și a florilor (excepție fac speciile iubitoare de umiditate at­mosferică) și să pui o cantitate de apă adecvată speciei și condițiilor de mediu;
 • să asiguri pământ cu drenaj bun, ca apa să nu băltească;
 • să aplici arătura adâncă de toamnă, să prășești regulat, să asiguri rotația culturilor;
 • să nu exagerezi cu îngră­șământul și să nu-l administrezi unei plante cu semne de boală;
 • să îndepărtezi florile și frunzele uscate ale plantei;
 • să tai părțile puternic atacate de boli ori dăunători și să le arzi;

DĂUNĂTORII PLANTELOR

Păianjenul roșu

Acest dăunător atacă mai discret. Se combate prin stropiri cu Niossorun 10 WP sau Flumite 20 SC 0,4%. Tratamentele se repetă după o pauză de 10 zile.

Păduchii (afidele)

Sunt galbeni, verzi  sau negri. Se extermină cu Sinoratox 35 EC 0,15%, Decis 2,5 CE 0,05%, Sumi-Alfa 0,03 %.

daunatorii plantelor
www.pixabay.com

Musculița albă

Atacă begonii, crizanteme, mușcate, dalii, tran­dafiri, petunii, fuchsia etc. Se tratează cu Mospilan 20 SP 0,025%, Con­fidor 20 SL 0,075% sau Lannate 90 WS.

Metode naturale prin care combați dăunătorii plantelor

Pentru a preveni sau înlătura dăunătorii  plantelor poți folosi:  alco­ol sanitar diluat cu apă (5%) și săpun lichid (la pă­duchii de frunze, păduchii țestoși, păduchii lânoși), jet puternic de apă rece pe spatele frunzei (la pă­ianjenul roșu), tutun mă­runțit și cenușă (la puricii de pă­mânt), zeamă de tutun (la afide, larve și omizi).

 

BOLILE CELE MAI DES ÎNTÂLNITE  ALE PLANTELOR

Făinarea

Pe fața superioară a frunzelor se ivesc pete albe prăfoase care se extind. Se manifestă mai des la trandafir, liliac. Se fac tratamente cu substanțe pe bază de sulf, repetate la două săptămâni. Se pot folosi la stropiri Morestan 0,05%, Shavit 0,05%, Rubigan 0,05%, Karathane 0,1%, ­Saprol 0,1%, Tilt 0,015%, Afugan 0,05%.

Mana

Apar pete găl­bui la început, apoi brune. Boala este favorizată de udări neco­respunzătoare. Pentru prevenirea ei la trandafiri și ochiul-boului, primăvara, înainte de înflorire, se tratează cu zeamă bordeleză 0,5% și alte fungicide pe bază de sulf sau cupru. Împotriva manei se stropește cu Dithane M 45, Ridomil Gold 0,25%, Bravo 500 0,2%, Ripost 0,25%.

Putregaiul cenușiu

Se manifestă prin pete galbene albicioase, umede, moi, apoi brune și mucegai gri-maroniu la final. Părțile atacate se ard. Ciuperca se dezvoltă la umezeală și frig. Apare la trandafiri, crini și cârciumărese, bujori, lalele, crizanteme, crăițe, liliac. Se fac tratamente cu Merpan 50 WP 0,2%, Captadin 0,2%, Tiuram 0,3%, Folpan 50 WP 0,2%, Sumilex 0,1%, Dithane M 45 0,2%, Captan 50 0,2%, Polyram 0,2%, repetate apoi după 10 zile.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply