Cum amenajezi primăvara aceasta o grădină minimalistă și funcțională care se întreține doar cu furtunul cu apă?

0

arabesque@casa-gradina_homepage

În ulima vreme, grădinile contemporane au câștigat din ce în ce mai mult teren. Asta deoarece se dezvoltă tot mai multe proiecte rezidențiale urbane, unde spațiul exterior este limitat, prilej bun de orientare către spații funcționale și ușor de întreținut, inspirate din designul minimalist.

Stilul grădinii tale poate fi definit folosind linii simple, lăsând elementele dure de landscaping precum pavelele, bordurile și pereții reinterpretați să dea contur și funcționalitate. Plantele sunt o parte importantă din proces, însă vei avea nevoie doar de două, maxim trei tipuri, pe care să le repeți și alternezi în toată grădina. Un alt aspect important este iluminarea grădinii de la nivelul pavajelor și a zidurilor pentru a pune în evidență volumele și a da senzația de confort.

1. Pavelele și bordurile, cele mai accesibile soluții pentru o grădină minimalistă 

O soluție ieftină și rezistentă care se potrivește perfect cu o abordare minimalistă sunt pavelele și bordurile de ciment. Dacă, mai ieri, cimentul era doar un liant sau un material de construcție foarte rezistent, mereu acoperit de finisaje și culori, astăzi, indiferent de forma pe care o ia și utilitatea care îi este destinată, devine el însuși element principal al unui ambient. Așadar, de ce să nu-l folosim și în grădină?

Pornind de la alei, și continuând cu zona de luat masa, căile de acces și locul de parcare, pavelele și bordurile de ciment pot reduce considerabil costul amenajării, contribuind, totodată, la unitatea vizuală. Mai mult, nu te leagă foarte mult de meșteri când vine vorba de reparații; poți înlocui oricând o pavelă sau o bordură crăpată sau pătată, de aceea e bine să te asiguri că achiziționezi câteva în plus, pentru orice eventualitate. Am găsit aici pavele și borduri ușor de montat și manevrat, disponibile în mai multe forme, mărimi și culori.

Pavarea este pentru designeri o soluție implicită pentru o grădină minimalistă, însă trebuie făcută cu atenție și meșteșug pentru a obține finisaje perfecte care să reziste intemperiilor. Vei descoperi că pavelele din ciment se potrivesc perfect climatului din România, întrucât sunt rezistente la îngheț dar și uzură.

Poți merge mai departe cu acest material, cimentul, și pentru gard sau ziduri despărțitoare. Amenajările de acest fel capătă un aspect spectaculos când sunt înfrumusețate de plante agățătoare și lumini care le pun în evidență la lăsarea serii. Caprifoiul japonez, o plantă originară din Asia, cunoscut la noi sub numele de Mâna Maicii Domnului, se potrivește perfect amenajărilor minimaliste cu florile lui albe și galbene. Rezistent la temperaturi scăzute și la ger, caprifoiul va împodobi ca un covor pereții din gradină cu flori parfumate. Îl găsești în pepiniere, cu un preț de 8 lei pentru o plantă de 30-60 cm.

2. O varietate mică de plante nepretențioase – o oază de ordine și calm

Când vine vorba despre o amenajare contemporană a vegetației, discuția trebuie să pornească de la iarbă. Indiferent cum dorești să o păstrezi, mereu tunsă sau cu aspect sălbatic, aceasta crează o bază neutră care conturează perfect aleile de ciment, oferind un aspect ordonat și o senzație de calm.

Plantele, pe de altă parte, ajută la îmblânzirea designului, adăugând relief structurilor de bază ale grădinii. Ai nevoie de cel mult trei specii de plante într-o grădină minimalistă. Alternarea acestora creează patternuri care imprimă privirii relaxare. Ideal este să te orientezi către plante care rămân verzi tot anul.

Buxus-ul este recomandarea noastră – e un arbust de un verde închis, folosit cu succes în climatul nostru pe post de gard viu, dar care va da o notă contemporană grădinii dacă este tratat individual, văzut ca parte și nu ca întreg. Îl poți tunde ca în acest video în formă sferică și îl poți contura cu pebbles, un tip de piatră decorativă granulată care pune elegant în evidență vegetația în amenajarea ta exterioară.

arabesque@casa-gradina_2

Caută să mai integrezi și alte plante verzi nepretențioase, ținând cont doar să folosești nuanțe diferite de verde, pentru a da profunzime grădinii. Aloe vera, spre exemplu, este o plantă care rezistă cu succes la temperaturi de 30-37 de grade Celsius pe timpul verii, însă nu crește foarte repede. Ideal este să o plantezi din start la dimensiunea pe care ți-o dorești. Mai multe informații despre plante care nu au nevoie de îngrijire și solul ideal, poți citi aici: Cum amenajezi o gradina de care NU trebuie sa ai grija.

3. Iluminarea ambientală, motivul pentru care nu-ți vei mai petrece nopțile în casă

Când se lasă seara, preferi să tragi draperiile sau să te bucuri de priveliștea radiantă a grădinii tale? Există câteva trucuri de iluminare ambientală care te pot scoate din întuneric și…din casă, în fiecare seară caldă de primăvară și vară. Nevoia noastră de a ne conecta cu exteriorul și cu natura este din ce în ce mai pregnantă, așa că dacă putem prelungi momentele de ședere în natură, în mod clar un sistem de iluminare ambientală ne poate fi de folos.

Elementele care dau contur și dimensiune grădinii, adică cele despre care am discutat până acum în articol: aleile, căile de acces, zona de luat masa, vegetația și chiar și zidurile, pot căpăta o aură de poveste, liniștitoare, prin lumini delicate.

Pentru a da o dimensiune neașteptată coloanelor, ghivecelor cu flori, arbuștilor cu forme deosebite, poți instala corpuri de iluminat la nivelul ierbii. Astfel de spoturi luminoase vor crea umbre dramatice, care vor da o nouă înfățișare grădinii tale. Ca soluție, poți să montezi lămpi legate la rețeaua de electricitate, astfel încat să îți luminezi grădina oricând dorești sau poți să instalezi lămpi solare, o soluție foarte accesibilă; prețul lămpilor solare pornește de la 7 lei și crește proporțional cu rezistența și calitatea materialelor din care sunt realizate. Orice vei folosi, ține cont doar să fie corpuri de iluminat destinate utilizării în aer liber, ca să nu aibă de suferit în zilele de curățenie când pui furtunul în acțiune.

Să nu uităm, însă, că în minimalism, o parte foarte importantă o joacă funcționalitatea. Există câteva locuri care, fără doar și poate, ar trebui iluminate pentru a ușura deplasarea către centrele de interes ale curții dar și pentru a avea un control mai mare asupra securității proprietății. Astfel, luminile care conturează din loc în loc aleile, lumina suspendată deasupra mesei din grădină și becul cu senzor de deasupra ușii de la intrare, sunt niște repere utile în întuneric.

Trebuie să recunoaștem, în pregătirea acestor sfaturi pentru tine, ne-am clătit ochii cu proiecte de amenajare a grădinilor pe Garden Builders, unde am găsit inspirație dar, mai ales, cele trei elemente recurente care fac o grădină să fie funcțională și ușor de întreținut. Reamenajarea grădinii tale poate fi un proces simplu și ieftin dacă te concentrezi doar pe pavajele, plante și sisteme de iluminare.

arabesque@casa-gradina_3

Sursa foto: dollarphotoclub.com, hotelgarden.net, ave-environmental.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply