Cum amenajezi o bucătărie în tendințe

0

Dacă printre planurile pe care ţi le-ai făcut pentru anul acesta se numără şi modernizarea, renovarea sau, cel puţin, redecorarea bucătăriei, este minunat, deoarece ţi-am pregătit un material despre tendinţele designului interior în amenajarea bucătăriei.

Alegerea culorilor

Anul acesta spune „adio!” culorilor îndrăzneţe, cel puţin în bucătăria ta. Se poartă nuanţele foarte subtile, pastelate şi, în loc să fie combinate cu alte culori contrastante, de data aceasta se folosesc împreună cu nuanţe ale aceleiaşi culori, cu foarte mici diferenţe de saturaţie ori luminozitate.

Dacă mergi pe o culoare pastel, poţi vopsi bucătăria în roz foarte palid, bleu sau verde. Dar ceea ce provoacă senzaţie este combinaţia de gri şi alb, în special pentru bucătăriile minimaliste şi cu dimensiuni reduse.

bucatarie in tendinte

Combină vechiul cu noul

Mai ştii când stilurile de design interior erau clare (modern, rustic, tradiţional, industrial etc.)? Răstoarnă complet acest concept şi încurajează combinaţiile de stiluri, în special rustic şi modern. Cum? Prin folosirea elementelor din stilul modern (sticlă şi metal) cu cele din rustic (lemn şi textile).

Astfel, poţi avea un scaun cu şezutul de lemn, sprijinit pe picioare şi spătar de metal sau o masă din lemn natur, cu toate nodurile scândurilor păstrate, dar care în centru are o fereastră de sticlă rezistentă sub care poţi depozita ceva sau prin care poţi vedea pur și simplu podeaua din bucătărie.

Alegerea gresiei și faianței

Şi pentru că tot am menţionat podeaua, cred că o să te bucure că acum aranjamentul gresiei îţi permite creativitate şi imaginaţie. De ce? Pentru că nu vei mai cumpăra 3 cutii din acelaşi tip de gresie, ci o cutie într-un stil şi cu o anumită cromatică, plus încă două complet diferite. Se apreciază acum combinaţia de plăci de gresie din diverse seturi, care nu au nimic în comun.

Ai putea să foloseşti plăci gen puzzle (care puse împreună câte 4 sau câte 9 oferă un model complet) pentru a sparge vizual o podea cu acelaşi model de gresie. Aminteşte-ţi însă că dacă pui plăci diferite, nu trebuie să fie aşezate la distanţe egale sau dispuse simetric. Liber la dezordine creativă în acest an!

Adu natura în casă prin plante

Plante peste tot! Nu doar ghivece mici cu plante aromatice, ci şi flori, fructe, roşii, citrice, fasole şi tot ce îţi mai trece prin minte şi încape în bucătăria ta. Cu cât mai mult arată ca o grădină botanică sau o seră, cu atât vei fi mai relaxat când găteşti şi decorul va arăta mai proaspăt şi viu.

Alegerea corpurilor de iluminat

Dacă încă mai foloseşti o plafonieră în mijlocul tavanului şi acesta e tot sistemul de iluminare, sperăm să te răzgândeşti curând. Anul acesta accentuează nevoia luminii abundente în bucătărie. Dacă nu îţi permite structura casei să ai ferestre pe toţi 4 pereţii, atunci optează pentru cel puţin 4 corpuri puternice de iluminat în colţurile camerei, plus mici surse de lumină continuă deasupra blatului de lucru şi a aragazului/chiuvetei. LED-urile se încadrează perfect în decor sau becurile simple, suspendate în tavan (potrivite mai ales în decorul predominant industrial şi minimalist).

Introdu mânere

Da, ai citit bine. Secretul stă în detalii, aşa că mânerele sertarelor şi clanţele ar trebui să fie rotunde. Cele subţiri şi lungi nu mai sunt la modă de câţiva ani, aşa că este momentul să ajungem şi noi în pas cu trendul. În plus, sunt mult mai sigure pentru copii şi se regăsesc într-o multitudine de stiluri şi materiale, potrivite pentru bucătăria ta.

Folosește lemn

Indiferent de schimbarea stilurilor de-a lungul anilor, lemnul natur rămâne atotprezent. Chiar dacă optezi pentru mobilă de sticlă, metal sau acoperită cu textile ori plastic, nu uita de accente de lemn. Tablouri din rondele de lemn cu fotografii transferate pe ele, nuiele şi crenguţe cu forme ciudate, şlefuite şi lăcuite, plăci simple de lemn cu mesaje pictate pe ele – totul merge când vorbim despre lemn şi este foarte apreciat aspectul natural al acestuia, cu noduri, scorburi, găuri sau îndoituri.

Sperăm că acest material îţi va servi drept mic ghid pentru modernizarea bucătăriei. Scrie-ne ce anume ai aplicat dintre toate aceste idei! Succes!

Citește și: Totul despre Feng Shui: ce este, cum funcționează și cum poți aplica și tu principiile

Text: Cătălina Vieru/Sursă foto: iStock/unsplash

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply