Cum alegi steaua de Crăciun și o îngrijești adecvat

0

Cea mai iubită și apreciată floare a sezonului este steaua de Crăciun. Cu toate că este o floare cam pretențioasă și delicată, eu rămân o mare admiratoare a ei. Iarna și violetele de Parma intră-n competiție cu ea, dar degeaba.

Unde țin florile iarna
Iarna, țin florile în antreu și le las ușa deschisă de la dormitor, pentru a profita de căldură, ca să le mențin la fel de frumoase până în primăvară. Una dintre cele mai fermecătoare plante decorative de Crăciun este Poinsettia pulcherrima, cunoscută și sub numele de Euphorbia sau steaua Crăciunului. Părțile colorate ale plantei sunt, de fapt, frunze care și-au modificat culoarea (bractee). Floarea propriu-zisă este mică, verde sau galbenă și este situată în mijlocul bracteelor. Poinsettia înflorește din toamnă până în primăvară.

Cum îngrijesc steaua de Crăciun
Este o plantă pretențioasă la apă. Ținută în încăperi încălzite, se usucă foarte repede și, din acest motiv, trebuie udată zilnic, dar nu în exces, cu apă fără clor. Pentru ca frunzele superioare să se coloreze, are nevoie de 13-14 ore de lumină filtrată. Primăvara, o poți repica, pentru a-i favoriza o creștere mai abundentă. Iarna are nevoie de o temperatură de 10-12 grade Celsis, iar vara de 20-22 grade Celsius.

Este o plantă delicată și pretențioasă, de aceea are nevoie de spațiu. Cu cât este mai înghesuită, cu atât se ofilește mai repede. Poinsettia este foarte sensibilă la frig, de aceea când o transporți, ai grijă să o ferești de vânt sau de temperaturile scăzute. Nu o așeza în locuri foarte calde sau aproape de televizor. Când o alegi, ai grijă ca planta să fie deasă, intens colorată, cu bractee mari. Evită plantele care au prea mult verde pe marginile bracteelor, este semn că au fost puse în ghivece înainte să fi ajuns la maturizare. Înălțimea plantei trebuie să fie de două ori și jumătate cât diametrul ghiveciului. După ce ai adus-o acasă, păstreaz-o în ambalajul de plastic încă vreo jumătate de oră.

Cum înmulțesc steaua de Crăciun
Dacă s-a rupt o rămurică, pune-o în apă, s-ar putea să prindă rădăcini. Vara poți obține alte plante tinere, tăind din vârful crenguțelor butași de 8 cm. Plantează-i într-un amestec egal de turbă cu nisip. După o lună, mută plăntuțele în ghivece cu pământ de flori. Dacă planta a îmbătrânit, nu este cazul să o arunci, îngrijită cu atenție, va înflori din nou în martie-aprilie. Tunde-o până la o treime din înălțime, așeaz-o într-un loc luminos, continuă să o uzi o dată pe săptămână și să o fertilizezi din două în două săptămâni. În octombrie, noiembrie și începutul lui decembrie, poinsettia are nevoie de 6-8 ore de lumină și trebuie s-o stropești regulat.

Elena Văduva, sat Oltețani, com. Laloșu, jud. Vâlcea

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply