Cum se cultiva brumărelele. O poveste colorata de toamna

1

Lenuța Vrânceanu, din satul Izvoru, Prahova ne-a spus o poveste d etoamna colorata si parfumata despre cum se cultiva brumarelele.

Dragilor,

Fiecare floare este o bijuterie aparte. În copilărie am crescut înconjurată de pajiști întregi de brumărele (familia Asteraceae) și am descoperit foarte repede dragostea pentru natură. Vă spun câteva cuvinte despre speciile din genul Aster, care toamna devin încântătoare.

Genul Aster cuprinde circa 250 de plante, unele cunoscute popular drept ochiul boului pitic, steluțe, brumărele, vinețele, scânteioare. Florile, care pot fi lila, roz, mov, albe, durează mult, chiar și tăiate și atrag insectele în grădină.

Asterul are nevoie de un loc cald și însorit, pământ permeabil (la nevoie se adaugă nisip) și cu umiditate constantă. Când amenajez un strat nou de aster, îmbunătățesc pământul cu gunoi de oaie compostat cu făină de oase. Foarte bun este însă și compostul normal. Dacă solul este echilibrat, făinarea apare foarte rar. Unele soiuri sunt mai sensibile. Când cumpărați aster, sfatul meu este să cereți soiuri foarte rezistente, precum: Rosenwichtel, Karminkuppel sau Lovely.

Cum se cultiva brumărelele. O poveste colorata de toamna

Plantele atacate de făinare sau veștejite se taie și se aruncă. După înflorire, toate soiurile se taie, exceptând Aster Umbellatus, decorativ și iarna. Se înmulțește prin despărțirea tufelor toamna târziu sau primăvara devreme.

Cel mai mult îmi plac variantele pitice de Aster Novae-Angliae. Din august până în octombrie, straturile mele seamănă cu niște mări de flori mai scunde sau mai înalte, în funcție de înălțimea plantelor.

Este cunoscut prin numeroasele flori micuțe de culoare lila, dar cuprinde și varietăți cu flori purpurii ca September ruby (ce este și foarte viguros) ori Quinton Menzies. Arată bine în grup, alături de șovârf de apă (Eupatorium), ruji purpurii (Echinacea purpurea), mireasa soarelui (Helenium), floarea-soarelui mică sau floarea Elenei (Helianthus).

Cum se cultiva brumărelele. O poveste colorata de toamna

Se combină bine și cu tufele de ierburi ca Pennisetum sau Stipa (iarba pană). Toamna, spectacolul oferit de aceste plante mă uimește. Cultivați genul Aster, vă veți îndrăgosti de florile lui! Succes si toamna frumoasa sa ne fie!

Citeste si:

 

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply