Cu oglinda potrivită mărești optic un spațiu

0

Oglinda nu are puteri magice cum se credea în trecut, dar reușete totuși să creeze iluzii de folos în amenajările interioare, dacă alegi oglinda potrivită. Când spațiul locuibil nu corespunde așteptărilor, putem să ajustăm felul în care îl percepem cu ajutorul unui truc simplu: o oglindă bine plasată.

Pe lângă culorile zugrăvelii și ale mobilierului, foarte importante în privința modului în care percepem dimensiunile unei încăperi se dovedesc a fi oglinzile, care, ca prin magie, adaugă profunzime unor camere altfel extrem de mici.

Puțină istorie

Oglinzile au o poveste interesantă. Cele mai vechi oglinzi făcute de om și descoperite până acum sunt cele din obsidian (o piatră întunecată), bronz sau argint șlefuit, obiecte de acest fel găsindu-se în Egipt și China, Asia Mică, cele mai vechi fiind datate chiar cu 5000 de ani î. H. Dar abia mult mai târziu, în secolul al XII-lea d. H., au apărut oglinzile din sticlă, cu metal în partea din spate. Cei care au descoperit procedeul, sticlarii din Murano, păzeau cu strictețe secretul fabricației lor.

Secole de-a rândul, oglinzile au fost privite cu suspiciune, multe ritualuri magice incluzând aceste obiecte considerate un mediator pentru lumea spiritelor sau un instrument de ghicit. Reminescențe ale acestor credințe se întâlnesc și acum, nu puțini fiind cei care intră în panică atunci când sparg o oglindă, de teama celor șapte ani de ghinioane care urmează, desigur, dacă nu adună toate cioburile și nu le aruncă într-o apă curgătoare. Nici privirea oglinzii noaptea sau dăruirea unui asemenea obiect nu este indicată. Toate teoriile pleacă de la prezumția că oglinda e o cale spre altă lume sau captează sufletul celui care se privește în ea.

Oglinda în design, un detaliu esențial

Omul modern a dat uitării aceste superstiții și se înconjoară de oglinzi în aproape toate camerele. Nelipsite sunt din baie, unde ne aranjăm părul și ne aplicăm machiajul sau pe hol, unde ne verificăm ținuta înainte de părăsirea locuinței. Dar bine amplasate, oglinzile fac mai mult decât să ne reflecte înfățișarea. Ele contribuie enorm la confortul vizual, deoarece dublează optic spațiul, amplifică lumina, dau impresia de profunzime.

Oglinda face minuni pe holuri înguste sau în camere înghesuite, unde ușile dulapurilor sunt dublate cu oglinzi ample.

oglinda

Niciodată nu dai greș cu o oglindă într-un spațiu, atâta vreme cât știi să-i alegi dimensiunile și rama potrivită stilului acelui spațiu unde vrei să o amplasezi. Într-un decor clasic, opulent, se încadrează și piese cu rame complicate, impresionante, aurite, pe când într-o cameră pentru tineri este preferată o ramă simplă, modernă. În camera copilului se potrivesc ramele în culori pastelate.

Oglinda, așa cum o știm acum, din sticlă acoperită cu un strat de nitrat de argint, a fost obținută mult mai târziu, abia în secolul al XIX-lea, după ce chimistul german Justus von Liebig a înlocuit, în 1835, aliajele periculoase de cositor și mercur folosite până atunci.

Sfat ca să alegi oglinda perfectă

• Când te machiezi ai nevoie de multă lumină, așa că alege fie ramele de oglindă cu becuri încorporate, cum sunt cele profesionale, fie montează corpuri de iluminat  pe perete, chiar deasupra acesteia.

• Cel mai neplăcut este când aburul de la duș te împiedică să te vezi în oglindă. Ce-i de făcut?  Să o cureți cu soluție de oțet de vin (1:1), cu spumă de ras (nu gel), pastă de dinți, glicerină simplă sau în amestec cu alcool.

Citește și: 12 greșeli de Feng Shui pe care să le eviți cu orice preț

Foto: pixabay.com/ Text: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply