Cu ce poți înlocui aerul condiționat

0

Să spunem că, pentru un motiv sau altul, cauți o alternativă pentru aerul condiționat sau radiatoare – o soluție care să îți asigure încălzirea și răcirea locuinței, în orice moment al anului. Există nu una, ci mai multe soluții, unele de moment, altele pe termen lung.

Soluția de moment: aerul condiționat portabil

Când vine vorba despre a găsi căi ocolitoare față de drumul ales de majoritate, unii oameni pot fi extrem de creativi, încercând, de exemplu, să își creeze propria instalație de aer condiționat. Dacă nu te ocupi cu ingineria mecanică, nu te sfătuim însă să încerci un astfel de experiment, pentru că pot exista diverse riscuri.

Ce poți face, în schimb, dacă bugetul nu îți permite încă să instalezi un sistem centralizat de aer condiționat, este să folosești un aparat mobil, cu o capacitate de răcire ridicată, furtun de evacuare și telecomandă. Unele dintre aceste echipamente pot îndeplini și funcția de aerisire și dezumidificare, dezavantajul fiind că nu pot acoperi suprafețe foarte mari.

Ventiloconvectoarele, mai eficiente decât aerul condiționat

O soluție utilizată mai degrabă în spațiile de birouri și hoteluri și mai puțin în cele rezidențiale, ventiloconvectorul este o instalație alimentată electric, care poate asigura încălzirea și răcirea camerelor, care absoarbe aerul exterior cu ajutorul unui ventilator încorporat, îl filtrează și îl transferă spre un schimbător de căldură.

Pentru că pot face ușor trecerea de la funcția de încălzire la cea de răcire, ventiloconvectoarele sunt considerate mai eficiente decât aparatele de aer condiționat sau caloriferele, ceea ce le face potrivite inclusiv în locuințe, mai ales că sunt și foarte discrete – au aspectul unui radiator încastrat în podea sau tavan. Mai multe informații despre cum pot fi instalate aceste echipamente și care sunt cele mai importante avantaje poți citi în acest articol despre ventiloconvectoare.

Dacă problema este calitatea aerului, folosește un dezumidificator

Unele persoane își doresc aparatul de aer condiționat nu atât pentru reducerea temperaturii în interiorul locuinței, ci pentru că simt nevoia unui aer mai proaspăt.

Dacă te regăsești aici, o soluție mult mai eficientă o reprezintă dezumidificatoarele casnice, care elimină sau reglează nivelul de umezeală din spațiile unde nu există o bună ventilație a aerului, reduc riscul de condens, ajută la uscarea rufelor și protejează sănătatea bebelușilor. Unele modele pot îndeplini și rolul unui purificator de aer, eliminând mirosurile neplăcute și microorganismele prezente în aerul din locuință.

Desigur, în funcție de cerințele pe care le ai, poți adăuga pe listă aerul condiționat alimentat cu energie solară și ventilatoarele de diferite dimensiuni.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply