Crinul de iarnă. Secretele florii de Amaryllis

0

Este imposibil să treci pe lângă o floare de Amaryllis și să nu te impresioneze spcatacolul florilor. Florile sunt cu totul și cu totul speciale și dacă te bucuri de frumusețea lor, fie și o singură dată, vei dori să le ai din nou și din nou. Unul dintre cele mai importante detalii despre crinul de iarnă este acela că înflorește foarte ușor. Bulbul, așezat la lumină și la căldura din cameră, la finalul lui octombrie, va face spectacol în zilele de Crăciun.

Află câteva detalii mai puțin știute despre crinul de iarna.

1. Bulbi cerați nu au nevoie de apă pentru a crește.
Bulbul foarte mare al crinului de iarnă este împachetat într-un strat nutritiv, care ulterior este sigilat cu ceară naturală. Ceara poate fi decorată sau colorată. Din orificiul superior al bulbului cerat, așezat la lumină și într-o cameră caldă, în 4-5 săptămâni va crește și va înflori spectaculoasa floare de Amaryllis. Nu are nevoie de apă, nu are nevoie de sol, deoarece stratul protector de sub cel de ceară conține toată umezeala și nutrienții de care au nevoie pentru a înflori. Pentru un plus de spectacol îl poți atârna cu susul în jos pentru a le oferi un mod inedit de expunere.

După înflorire, lasă planta să producă o frunză sau două. Caracteristic pentru aceasta este faptul că înflorește fără să facă și frunze, florile fiind poziționate pe vârful unei tije groase, suculente. Ulterior scoate bulbul din stratul de ceară cu atenție ca să nu-l rănești. Taie frunza și depozitează-l într-un loc uscat și răcoros (unde să nu fie mai puțin de 6-8 grade), eventual protejat într-o pungă de hârtie maro. Nu folosi ziar, pentru cerneala din tipăritură nu-i place!

Va putea fi pus în sol, la începutul lui martie, cel mai bine în ghiveci. Bulbul trebuie cuățat de stratul de foi uscate, iar mustățile negre sau putrezite, îndepărtate. Toate mustățile trebuie scurtate la jumătate. Bulbul se pune în sol, îngropat până la jumătate și se udă moderat. Va înflori spectaculos în lunile de vară (mai-iunie). Și dacă va fi îngrijit corect va înflori din nou, de Crăciun.

2. Numele Amaryllis are rădăcini în mitologia greacă
Legenda spune că florile de Amaryllis au răsărit din sângele nimfei Amaryllis, care era îndrăgostită nebunește de frumosul cioban Alteo. Floarea aceea frumoasă a ajutat-o ​​să-i cucerească inima. Poate de aceea Amaryllis reprezintă astăzi frumusețea și iubirea, precum și determinarea, puterea și succesul. Amaryllis se mai este cunoscută și ca Hippeastrum, Crinul de Crăciun, Clivia sau Trompeta Africană.

Citeste si: Amaryllis, crinul de Craciun

3. Există în mai multe culori
Unele dintre cele mai comune soiuri au flori roșii strălucitoare sau flori roșii și albe. Dar în fapt sunt sute de soiuri  de Amaryllis, astfel că poți găsi plante care înfloresc în nuanțe de roz, portocaliu, galben și violet. Unele sunt cu flori duble, ceea ce înseamnă că au mai multe petale decât de obicei.

4. Dimensiunea bulbului, criteriu pentru evaluarea florilor viitoare
Bulbii cresc greu, dar exista bulbi care au domensiunea unei mingi de tenis și chiar mai mari de atât. Dimensiunea bulbilor este una dintre caracteristicile acestei plante. Bulbii mari produc mai multe tulpini, fiecare tulpină explodând în 5-7 flori individuale. Este foarte important ca atunci când alegi bulbi crinului de iarnă să-i preferi pe cei mari, deoarece vor produce cele mai multe flori. Bulbii au nevoie de 3-5 ani pentru a ajunge la dimensiunea corectă. Bulbi trebuie să fie grei, tari și să aibă un miros plăcut de pământ, fără urme de mucegai și fără diformități zau locuri strivite.

5. Amaryllis înflorește, iarna, în fiecare an
Odată ce bulbul (care a stat în pământ) a produs flori (din nou vara) și acestea s-au trecut, florile trebuie îndepărtate. Tija trebuie păstrată pentru că va produce nutreinți care hrănesc bulbul. După o săptămână, sau când tija începe să piardă din vitalitate, se taie la aproximativ un centimetru deasupra bulbului. Bulbul trebuie udat și lăsat la soare. Va produce frunze. La jumătatea lunii august, oprește udarea pentru a lăsa planta să intre în stare latentă. Funzele se uscucă și trebuie îndepărtate, iar ghiveciul cu bulb trebuie depozitat într-un loc întunecat și răcoros timp de opt săptămâni, ideal până la finele lui octombrie. Cu aproximativ 6-8 săptămâni înainte de Crăciun, vasul se așaza la lumină și se udă din nou. În câteva săptămâni, ar trebui să vedeți o nouă creștere. Ritmul de creștere depinde de temperatura din camară. Cu cât este mai cald cu atât va evolua mai repede.

Citeste si: Simbolurile Craciunului si semnificatiile acestora

Amaryllis este o plantă festivă. Ne face ziua frumoasă și aduce bucurie în casă în timpul sărbătorilor de iarnă. Stă foarte bine în compania unor ramuri verzi de brad, alături de Steaua Crăciunului sau împreună cu plante suculente.

Text: Otilia Ignat/ Sursa foto: pexels.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply