Concert natural de Crăciun

0

Concert natural de Crăciun

Concert natural de Crăciun cu grădina plină de păsări cântătoare. O grădină plină cu ciripitul vesel al păsărilor este un mic paradis.

Concert natural de Crăciun: cheamă păsările cântătoare în grădină!

Îgrijirea păsărilor sălbatice pe timpul iernii: sursa de apă

Cea mai simplă metodă pentru a atrage păsările în grădină este asigurarea unei surse permanente de apă. Indiferent că este vorba de un iaz sau de o simplă găleată cu apă – succesul este garantat. Dar pentru că sursa de apă poate atrage şi alte animale (în special pisici, în grădinile urbane), este bine ca recipientele cu apă să fie amplasate într-un loc unde acestea nu pot ajunge. La magazinele cu decoraţiuni şi accesorii pentru grădini există vase de apă cu picior, speciale pentru păsări şi, totodată, decorative. Evident, există şi metode mai ieftine şi la îndemână, cum ar fi aceea de a agăţa un vas cu apă de crengile copacilor. Tot ce trebuie să faci este să ţii vasul mereu plin şi să ai grijă ca apa să nu îngheţe.

Citește și Perdeaua din plante de apartament – un proiect simplu

Oferă păsărilor cântătoare hrană potrivită

Deoarece următoarea în piramida nevoilor păsărilor, după apă, este hrana, trebuie să ştii ce poţi oferi în timpul iernii. Cea mai simplă soluţie este să plantezi în grădină câţiva arbori sau arbuşti a căror fructe constituie o importantă sursă de hrană pentru păsări. Printre acestea se numără mărul pădureţ, socul, cornul, ilexul, iedera, arbuștii de Pyracantha și Cotoneaster, dar şi pomii fructiferi, precum alunul, mărul sau nucul. Fructele acestor plante au o dublă importanţă: pe lângă faptul că atrag păsările, adaugă pete de culoare într-o grădină copleşită de albul sau griul deprimant al iernii.

În afară de fructele arbuştilor, poţi oferi păsărilor şi seminţe: în loc să tai florile ofilite, lasă-le să facă fructe şi să formeze seminţe – vor constitui un adevărat festin pentru păsări.

Pe lângă aceste surse naturale de hrană, poţi adăuga altele suplimentare: de la simplele resturi de bucătărie (firimituri de pâine şi bucăţi de mămăligă, bucăţele de brânză şi felii de mere sau de pere), la grâu şi porumb pentru porumbei, seminţe de floarea soarelui, alune, sau, dacă eşti cu adevărat pasionat şi îţi permite buzunarul, poţi cumpăra hrană specială pentru păsările exotice. Nu te aştepta însă să apară vreun papagal sau pasărea paradis, tot păsările noastre comunitare se vor bucura de ele. Totuşi, cu cât mâncarea oferită este mai variată, cu atât vei atrage mai multe specii de păsări care, cu ciripitul lor vesel și diferit, îți vor oferi un adevărat concert natural de Crăciun.

O delicatesă foarte apreciată de păsări, pe care o poţi prepara în casă, este… slănina! Taie câteva cubuleţe, înfige-le pe o sârmă alternativ cu bucăţele de pâine şi agaţă „frigăruia” în crengile copacului. Păsările se vor bucura de aportul suplimentar de proteine pe care nu le pot găsi în alimentele vegetale disponibile pe perioada iernii.

Citește și Calitatea aerului din casa ta poate fi îmbunătăţită

La fel, vasele pentru mâncare pot avea diferite modele şi dimensiuni şi pot fi făcute în casă sau cumpărate de la pet-shop. Dacă le preferi pe cele făcute de tine, este suficient să atârni în crengile copacului sau de un cui în peretele casei un butuc putred şi găurit, umplut cu seminţe, sau, şi mai simplu, o farfurioară sau o tavă cu resturi de mâncare.

Indiferent de meniul pe care îl pregăteşti şi de serviciul de masă în care îl serveşti, trebuie să ai în vedere câteva lucruri importante: recipientele cu mâncare trebuie amplasate într-un loc ferit de vânt şi care nu se află în raza de acţiune a altor animale. Dacă stai la bloc şi pui mâncare pe pervaz, ai grijă să cureţi tot timpul resturile, pentru că acestea ard tabla pervazului. Dacă stai la curte, este de preferat să le agăţi deasupra suprafeţelor pavate, care pot fi curăţate cu regularitate; altminteri, resturile căzute pot atrage şobolanii.

Adăposturi pentru păsările cântătoare

O altă metodă de-a atrage păsările în grădina ta este aceea de a le oferi un adăpost pe timpul iernii. Nu este obligatoriu să cumperi sau să construieşti căsuţe speciale (deşi acestea ar reprezenta un plus) – este suficient să plantezi câţiva arbuşti stufoşi în care păsările se pot ascunde şi îşi pot face cuiburi. Dacă te-ai hotărât totuşi să pui în grădină căsuţe pentru păsări, ai grijă ca pisicile sau câinii să nu ajungă la ele!

Atenție! Şi păsările sălbatice pot răspândi boli. De aceea, este foarte important să cureţi bine vasele din care acestea s-au hrănit sau au băut apă. De asemenea, ai grijă ca păsările domestice sau de companie să nu intre în contact cu cele sălbatice.

Citește și Limba mielului: frumoasă, aromată și gustoasă

Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply