Colectionarul de rosii. Gradina cu rosii minune

Colectionarul de rosii. Gradina cu rosii minune

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Dacă ajungi în Portugalia, nu ocoli regiunea Azeitao, unde trăiește Maria José Macedo, coleționarul de roșii.

tomato-884303_1280

Colecționarul de rosii are o grădină minune care se întinde pe un hectar și jumătate și unde Maria José Macedo a creat un adevărat paradis al rosiilor. Roșiile produse acolo au gust de roșii și, în plus, gustul lor diferă de la o varietate la alta, culminând cu delicioasa varietate Orange Strawberry, de culoare portocalie, care amintește de mango, și un gust dulce excepțional.

Colecționarul de roșii are peste 50 de varietăți de roșii – mari, mici, rotunde, turtite, roșii, galbene, verzi și chiar negre – se cultivă în regim bio. O vizită aici este dovada faptului că roșiile sunt fructul cu o mie de forme și culori.

Vremea culesului, când roșia este coaptă, nu are legătură cu culoarea acesteia, pentru că există, de exemplu, roșii care sunt totdeauna verzi, chiar și atunci când sunt foarte bine coapte. Ideea unei roșii perfecte, rotundă și uniform colorată în roșu, este o creație a omului. În parte, această dorință ca roșiile să fie toate la fel și voința de a fi disponibile pe tot parcursul anului au condus la măsuri care au făcut ca marea majoritate a roșiilor să-și piardă din gust.

Pentru a facilita identificarea roșiilor bune de cules, printr-o culoare uniformă, s-a dezvoltat o mutație genetică. Aceasta inhibă o proteină numită GLK2, care este folosită de plantă pentru a produce zahăr prin fotosinteză. Fără această proteină, roșia produce mult mai puțin zahăr și este mai puțin gustoasă. S-au făcut și alte ”adaptări”, pentru ca roșiile să aibă un înveliș mai ferm, în scopul de a le facilita transportul, și să fie mai cărnoase.

Grădina de roșii a colecționarului de roșii este plină de roșii imperfecte, cu forme și mărimi care variază chiar și pe același vrej, dar care fiecare în parte sunt un dar unic, cu gust și aromă. Fiecare soi de roșie are condițiile de care are nevoie pentru a oferi tot ce poate fi mai bun și pentru a se dezvolta natural.

Inimă de bou. Mari și cărnoase, cu puține semințe și puțin acide, aceste roșii sunt în toată lumea, cu unele diferențe.
Costoluto Fiorentino. Este o varietate tradițională de roșii din Italia, ușor de recunoscut prin formă, aplatizată, cu mai mulți lobi.
Evergreen. După cum indică și numele, este vorba despre o roșie care, chiar și după ce se coace, are culoarea verde.
Marmande. Mare și suculentă, este optimă pentru salate.
Roșia albastră. Mică și rotundă, închisă la culoare, ca pruna și crește în ciorchine, având un gust imposibil de descris în cuvinte, dar pe care nu-l vei uita niciodată.
San Marzano. Varietate din Italia, folosită mai ales pentru pizza. Dulce și cu aciditate scăzută, are o formă alungită, aproape cilindrică, și mulți o consideră una dintre cele mai bune roșii din lume.
Cherokee Chocolate. Este suculentă și dulce.
Rose de Berne. Are o savoare intensă, fără aciditate.
Raisin Vert (Struguri verzi). Roșie mică, în general destul de dulce, de culoare verde.

În lume se cultivă circa 7.500 de varietății de roșii, cele mai multe pe plan loca în culturi mici, marea piață a rosiilor fiind acaparată de câteva soiuri modificate genetic.

Distribuie articolul pe: