Cerceluși, podoabe fine în grădină

0

Grația cu care florile în culori intense ale acestora atârnă de tulpini te cucerește pe loc. Fucsiile sunt bijuterii de preț pentru grădină, iar denumirea lor populară de cerceluși e cât se poate de îndreptățită.

cercelusi gradina
Foto: Flori Lixăndroiu

O manieră de dirijare a fucsiilor, tot mai apreciată, este în formă de copăcel. Astfel de exemplare se numesc “standard” și pot fi realizate numai din soiuri cu creștere dreaptă și viguroasă. Arată extrem de bine în grădină!

Uneori, fucsiile, superbe la cumpărare, la un timp după ce sunt aduse acasă nu mai arată la fel del bine. Iată câteva indicații de care să ții cont pentru a avea cerceluși frumoși!

Aceste plante iubesc răcoarea și căldura moderată. Temperaturile optime pentru ele sunt cuprinse între 15 și 21 de grade Celsius, cu valori nocturne cu zece grade mai mici. La temperaturi mai mari, fucsiile suferă.

Le place lumina și suportă pentru câteva ore soarele direct, dar nu bătaia lui arzătoare. Lumina insuficientă duce la căderea frunzelor, a bobocilor și la o înflorire slabă. Nu uita că și excesul de apă sau lipsa acesteia reprezintă un motiv al căderii bobocilor. Menține permanent compostul ușor umed, mai puțin în perioada de repaus din iarnă!

Găsește locurile potrivite pentru ghivece, nu le muta și nu le roti! Rărește udările toamna și redu-le cantitativ, ca să intre planta în repaus. Adăpostește ghivecele în casă, la temperaturi de 4-10 grade Celsius. Udă pământul rar și atât cât să nu se usuce de tot. Mută fucsiile primăvara în locuri luminoase, cu temperatura convenabilă, începe să le uzi, tunde-le ca să crească frumos noii lăstari floriferi, schimbă pământul și eventual ghivecele cu unele mai mari!

Fertilizează la două săptămâni solul în care sunt plantate fucsiile, dar doar până înainte de pregătirea pentru iernare.

Atenție! Amplasarea și condițiile climatice necorespunzătoare sau greșelile de îngrijire sunt responsabile de înflorirea slabă, de căderea bobocilor și pierderea frunzelor.

Articol adaptat din revista Casa lux – noiembrie 2011

Autor: Flori Lixăndroiu

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply