Ceapa decorativă, o floare spectaculoasa

0

Am primit anul trecut vreo zece bulbi de ceapa decorativă. I-am plantat, iar ceea ce a ieșit este uluitor. O tijă lungă cu o sfera mov, imensă, în vârf. Floarea, în fapt o inflorescență spectaculoasa – are diametrul de circa 15-17 centimetri, este incredibil de frumoasă și are o aromă care a provocat dispute în rândul albinelor și fluturilor.

ceapă decorativă (4)

Ceapa decorativă este un gen de plantă erbacee cu bulbi care are peste 280 de specii. Planta poate atinge înălțimi de până la 1,50 m. Florile, de culoare albă, roz, galbenă, mov si albastra sunt dispuse sferic sau sub formă de umbrele compacte, rotunjite sau libere, la capătul unei tulpini înalte și fără frunze. Tulpina florală e tubulară, goală pe dinăuntru, dar solidă şi susţine o singură floare.

Planta înfloreste tot timpul sezonului de vară, find socotită una din bulboasele cu cel mai lung sezon de înflorire. În plus este foarte rezistentă în vază, unde poate sta chiar și trei săptămâni, proaspătă și frumosă. Cepa decorativă (există și usturoi decorativ și praz), face parte din specia Allium albopilosum și este originară din Persia. Sunt zeci de soiuri de  Allium, toate cu inflorescențe spectaculoase și foarte decorative.

Majoritatea speciilor de ceapă decorativă sunt rezistente, iubitoare de soare și se cultivă ușor. Cresc bine pe orice sol bine drenat, iar înmultirea se poate face prin bulbi (se desfac bulbii mai mari de un an) și seminte (le poți avea prin uscarea inflorescențelor).

ceapă decorativă (3)

Înmulțirea prin bulbi se face în iulie-august. Bulbii se scot cu atenție din pămant, se detașează puii, care se pun în brazde la 6 – 12 cm adâncime și se udă constant dar fără ca apa să băltească. După trecerea florilor, udă în continuare planta pentru că aceasta este perioada când bulbul acumulează minerale și face pui.

Ceapa decorativă se poate planta în grădină, în rocării, borduri şi straturi, dar şi în ghivece. După trecerea florilor, e bine să udaţi în continuare planta pentru că aceasta este perioada când bulbul acumulează minerale.

Cea mai frumoasă este de departe Allium giganteum care are o floare uriaşă în comparaţie cu alte varietăţi: are 15 cm în diametru, iar culoarea este purpurie. Allium christophii este considerata cea mai frumoasă varietate dintre toate pentru că are flori dense violet-ametist, parfumate şi se comportă excelent ca floare tăiată.

Bulbii de ceapă ornamentală se plantează cel mai bine toamna şi, udați și protejați împotriva gerului (frunze și paie), vor înflori în primăvara următoare.

Sursa foto: Otilia Ignat

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply