Ce poți face cu frunzele căzute, toamna? Cele mai bune soluții!

0

Funzele căzute toamna pot strica aspectul gradinii, dacă ești foarte pretențios, sau dacă este o grădină cu alei și pavaje. Înainte de a-ți spune ce poți face cu ele, iata ce nu trebuie sub nici o formă să faci pentru că este dăunător pentru mediu și ineficient pentru bugetul tău. Frunzele conțin de două ori mai multe minerale decât gunoi de grajd. Cantitatea uriașă de materie organică pe care o oferă poate fi utilizată pentru a îmbunătăți structura solului.

Ce NU trebuie să faci cu frunzele căzute:

  • nu le da foc, vor face mult fum, iar riscul unor incedii de vegetație este foarte mare;
  • nu le strânge folosind sisteme care consumă combustibil (suflante sau alte asemenea) pentru că este o luptă inegală și inutilă;
  • nu le arunca la gunoi, pentru că nu sunt gunoi, ci material vegetal util și benefic grădinii.

De ce sunt utile frunzele?

  • frunzele pot ameliora solurile argiloase grele;
  • hrănesc râme și bacterii benefice;
  • cresc retenția de umiditate în solurile nisipoase uscate;
  • sunt o sursă fabuloasă de carbon pentru a echilibra azotul din grămada de compost;
  • izolează plantele fragede de frig.

Moduri de folosi frunze căzute

De la verde, la roșu bogat, până la galben auriu, căderea treptată a frunzelor la pământ, precum și sunetul calmant al foșnetului lor, poate fi o schimbare binevenită în grădină în timpul toamnei. Așa că pur și simplu lasă-le acolo unde au căzut. Până în primavară se vor descompune complet și vor alimenta pământul cu nutrienți care se vor regăsi în culorile florilor și în gustul legumelor din curte.

Frunzele sunt un veritabil îngrășământ pentru gazon, iarbă și pentru straturile cu flori. Așa că adună frunzele împrăștiele peste zonele cu flori și iarbă. Vor forma un strat protector care va păstra umezeala și va proteja rădăcinile. Mai mult, insectele se vor putea refugia printre ele și vor ierna. Insectele sunt esențiale pentru ecosistem, ajută la polenizare, sunt hrană pentru păsări. Râmele sunt protejate de ger dacă solul este acoperit cu frunze, iar acestea, la rândul lor sunt esențiale pentru un sol sănătos și bogat.

Le poți îndepărat cu o greblă din locurile pavate, ca să nu aluneci și să nu devină inestetică grădina, și atat!

Folesește-le pentru compost

Frunzele căzute de toamnă sunt o sursă excelentă de material pentru compost. Pune-le în containerul pentru compost după ploaie, ca să fie ude. Nu le îndesa, astfel încât să circule aerul printre ele. Se vor descompune până la primăvară și vor fi material excelent pentru plantele, florile și peluză.

Dacă sunt prea multe pentru a fi puse toate la compost, pune-le în saci de rafie și transferă-le treptat în lada de compost, pe parcursul iernii sau depozitează-le într-un loc uscat pentru a le folosi ca mulci, la primăvară.

Mulci de frunze

Dacă sunt multe pot fi folosite ca mulci. Strânge-le într-o zi cu soare, în grămezi nu foarte mari. În două zile vor fi uscate și vor putea fi marunțite prin călcare cu picioarele. Așează-le în zona straturilor cu flori, unde sunt bulbi de primăvară și peste semințele plantate în toamnă., într-un strat de 5-10 centietri. Poți face operațiunea în mai multe etape.

Mulciul de frunze are o serie de beneficii mari, nu numai că se descompune în îngrășământ, dar va acționa ca izolație pentru plante și legume și, de asemenea, va proteja insectele sau alte ființe utile în grădină. Sunt o barieră perfectă împotriva buruienilor.

O grădină cu frunze multe toamna, înseamnă adăpost pentru arici, veverițe și alte viețuitoare, așa că folosește-le, iar pe cele mai frumoase, cele colorate, le poți aduce în casă ca să-ți bucuri ochii!

Citeste si: Veselie de toamna. Idei bune si sanatoase

Text: Otilia Ignat/sursa foto: unspalash.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply