Ce poți face acum pentru un gazon perfect întregul an

0

O grădină reflectă mereu timpul pe care îl investești în ea. Gazonul este perfect pentru a înverzi întreaga gradină și pentru a crea un spațiu minunat de relaxare, motiv pentru care mulți dintre cei care au o curte generoasă îl și aleg.

Fiecare plantă are nevoie o anumită îngrijire, astfel încât nu poți doar să plantezi arborii care îți plac și apoi să lași natura să facă toată treaba, deoarece grădina va arată neîngrijită. Gazonul se numără și el printre plantele care au nevoie de atenție pentru a arăta mereu impecabil, altfel se va îngălbeni, va crește haotic și grădina va căpăta un aspect general neplăcut.

Odată ce plantezi gazonul sau pui covorul de gazon, asigură-te că ai și uneltele pentru îngrijirea lui, deoarece el va trebui udat chiar de a doua zi și va trebui tuns periodic. Un furtun, o greblă și o mașină de tuns iarba sunt printre principalele lucruri de care ai nevoie pentru a întreține gazonul verde si frumos. O motocoasă pe benzină îți va fi necesară decă vrei ca grădina ta să arate bine. Ea este extrem de utilă și pentru zonele înguste unde o mașină de tuns iarba nu ajunge. Totodată, acest instrument este și mai precis și poți controla mult mai bine felul în care îți toaletezi grădina.

Iata ce ai de făcut primăvara pentru un gazon care să arate perfect tot anul.

Aerarea

Un gazon odata plantat poate arata impecabil ani la rand, însă trebuie să ținem cont de câteva lucruri importante. Momentul oportun pentru plantare este primăvara, anotimpul în care natura revine la viață. Tot acum ai și câteva operațiuni importante de făcut pentru ca gazonul să arate bine mai mult timp.

Aerarea este una dintre aceste operațiuni, mai ales în grădinile din Capitală sau din jurul Capitalei, unde solul este argilos. Pătrunderea oxigenului până la rădăcina firului de iarbă este esențială pentru un gazon sănătos. În același timp, odată ce solul este aerat și apa ajunge mai ușor la rădăcini și o hrănește.

Pentru aerarea lui poți folosi un aparat special care face mici găuri în pământ și îl decompactează. O altă unealtă utilă este o pereche de încălțări cu tije special concepute pentru aerarea solului și cu care trebuie să te asiguri să acoperi întreaga grădină. Este de preferat să faci aerarea solului atunci când pământul este umed, poate chiar după o zi cu ploaie.

Această aerare a solului se efectueaza primăvara și toamna și este esențiala pentru o grădină frumoasă. Nu sări acest pas dacă îți dorești un gazon frumos și des tot anul.

Scarificarea

În aceasta perioadă se efectuează și scarificarea gazonului, operațiune care trebuie bifată după aerare. La baza firelor de iarbă se găsesc resturi de plante – fire de iarbă tăiată, frunze moarte, rădăcini moarte etc. – iar acestea îi pot dăuna gazonului. Scarificarea presupune tocmai îndepărtarea acestui material.

Este esențială deoarece dacă aceste resturi sunt lăsate la baza firelor de iarbă ele pot împiedica pătrunderea apei și a aerului în sol precum și dezvoltarea microorganismelor benefice pentru plante. Pentru scarificarea gazonului poți folosi fie o unealtă special concepută pentru această operațiune, fie o simplă greblă.

Spre deosebire de aerare, scarificarea se face atunci când pământul este perfect uscat. Este recomandat să fie făcută în prima lună de primăvară, înainte ca firele tinere să înceapă să crească. Nu te îngrijora dacă după scarificare gazonul pare puțin ”deranjat”, își va reveni în câteva zile.

Semințe în plus și îngrijirea săpămânală

Un gazon des este și un gazon frumos, așa că primăvara este momentul prielnic pentru a mai arunca semințe pe suprafața acoperită deja cu gazon. Vei avea un covor verde des și sănătos, perfect pentru relaxare în după-amiezele de vară.

În perioadele în care nu plouă, irigarea este necesară aproape zilnic. Nu uda niciodată gazonul în mijlocul zilei, când soarele arde, ci doar dimineața și seara, când este mai răcoarea. Nu exagera cu îngrășămintele, acestea au adesea substanțe chimice care în exces nu doar că nu ajută solul, ci sunt chiar dăunătoare.

O dată pe săptămână sau la două săptămâni va fi nevoie și să tunzi iarba, așa că vei avea nevoie de o motocoasă. Nu-ți va lua prea mult timp, astfel încât nu ar trebui să o amâni, mai ales pentru că aspectul va suferi îmbunătățiri majore după o astfel de operațiune. În plus, cu cât tunzi mai des iarba, cu atât firul ei va deveni mai gros și te vei bucura de un gazon mai bogat.

O grădină frumoasă, îngrijită și plină de verdeață și flori reprezintă un deziderat pentru mulți dintre noi. O zi care începe savurând o cafea, bucurându-te de aer curat și de o priveliște plăcută nu poate fi decât bună, așa că atunci când investești timp în grădina ta nu faci decât să-ți sporești confortul personal.

Tu ai gazon în grădină? Cum obișnuiești să-l îngrijești? Știai de operațiunile amintite de noi?

Sursa foto: creativecommons.org  

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply