Ce este și ce nu este Feng Shui? Mituri și adevăruri

0

Feng Shui este o noțiune despre care s-a scris și s-a spus atât de mult încât a devenit un termen peiorativ. Ce vom urmări în continuare este să facem puțină lumină în ceea ce este și ceea ce nu este Feng Shui.

Sensul literal al termenului este de „ vânt apă” indicând o analiză a curgerii. În filozofia chineză, totul este energie aflată în mișcare sau transformare, o formă particulară de mișcare. Aceasta poate să fie echilibrată și armonioasă sau haotică, agitată, fracturată, poate fi agresivă sau încetinită până la oprire. Întocmai ca un curs de apă sau un traseu de vânt. Tot filozofia chineză ne arată că mișcarea este viață, stagnarea este moarte.

Imaginează-ți un peisaj natural în care te simți în siguranță, puternic, energizat, dar liniștit. Imaginează-ți acel moment în care, indiferent ce-ți dorești să faci, ai tot ce îți trebuie, totul este așa cum trebuie să fie, în armonie. Acesta este peisajul pe care dorim să-l reconstruim în locuința ta. Însă dincolo de câteva reguli generale, oameni diferiți au astfel de peisaje ideale la fel de diferite. De aceea atunci când facem o analiză feng shui vom analiza peisajul, persoana, precum și compatibilitatea acestora.

Citește și: 15 reguli Feng Shui de bază pentru începători 

Teoria celor Cinci Elemente

fantana feng shui

Una din structurile de bază ale analizei Feng Shui este Teoria celor Cinci Elemente. Acestea sunt: lemn, pământ, metal, apă și foc. Aceste cinci elemente sunt un fel de categorii conceptuale, cu reprezentări în toate dimensiunile și aflate în relații permanente unele cu celelalte. De exemplu, elementul Apă reprezintă înțelepciune, claritate, profunzime, rinichii și vezica urinară, resursele fundamentale, culoarea albastră, contracția, noaptea, ceea ce se ascunde ochiului ș.a.m.d. Apa hrănește lemnul sau este consumată excesiv de către acesta, apa poate afecta metalul, la rândul ei este afectată de starea elementului pământ, trebuie să se afle într-o relație echilibrată cu elementul foc.

În toată această analiză trebuie să ne amintim permanent ideea de bază pe care o urmărim: „vânt și apă”. Și aceasta ne aduce la formularea unuia din cele mai răspândite mituri despre Feng Shui: remediile cu animăluțe, monede, pietricele, bibelouri și alte astfel de obiecte. Imaginează-ți o apă curgătoare care își modifică traseul pentru că cineva a pus o broscuță cu trei bănuți în gură în drumul ei. Ar trebui să fie o broscuță uriașă, nu-i așa?

Alte două elemente cheie în acest tip de artă sunt Stelele și Palatele. Acestea se compun într-o formă de analiză complexă și precisă, pe baza măsurătorii geografice și a observațiilor interioare și mai ales exterioare casei. Ceea ce ne aduce la al doilea mit pe care aș vrea să-l expun în această scurtă introducere și anume că feng shui-ul este despre interiorul unei case. Această idee a apărut în urma faptului că prea puțini oameni își permit să schimbe o locuință cu caracteristici exterioare nebenefice, așa că vor îmbunătăți pe cât posibil interiorul. Reține, totuși, că feng shui-ul exterior este determinant.

Citește și: 12 greșeli de Feng Shui pe care să le eviți cu orice preț

Imaginează-ți un acvariu cu apa, pus într-o piscină, apoi intr-un lac, apoi pe fundul oceanului sau pe un fluviu mâlos. Fie îl închizi ermetic și tot ce este în interior moare în urma stagnării, fie… apa din acvariu se va modifica după mediu. E bine să îți amintești această metaforă când cineva îți va propune să pui obiecte în perechi în sectorul X, ca să-ți meargă bine afacerea sau relația. Reține că cele mai eficiente remedii de feng shui acolo unde sunt necesare, precum și cele mai importante îmbunătățiri pe care le poți face pentru tine sunt cele exterioare casei, în grădină și chiar în afara ei acolo unde este posibil. Reține, de asemenea, că dacă aceste schimbări nu sunt posibile, există un număr de posibilități și pentru acționarea asupra interiorului locuinței/biroului, uneori chiar foarte eficiente, însă acestea se bazează pe calcule precise și respectarea unui set de reguli, nu pe instalarea de obiecte-totem.

gradina feng shui

Acesta este un moment potrivit să atrag atenția asupra unui aspect foarte important, tot o formă de mit și acesta: oricine poate să facă feng shui, dacă a citit citeva recomandări pe net. Această impresie este nu doar falsă, ci și periculoasă. Dacă unele acțiuni sunt inofensive, cum ar fi plasarea de obiecte mici diverse sau folosirea unor obiecte de o anumită culoare, altele pot fi de-a dreptul dezastruoase dacă nu sunt calculate cu mare atenție, cum ar fi amplasarea de acvarii, de lumînări sau candele (flacără deschisă), mutarea mobilierului fără a ține cont de măsurători etc.

Feng Shui nu este o activitate de duminică după-amiaza de redecorare a livingului, nici o rezolvare mistică a tuturor problemelor clientului. Nu este o artă decorativă și nici vreo formă de spiritualitate. Nu este necesar să „crezi” în Feng Shui ca acesta să-și producă efectele, după cum nu e nevoie să „crezi” în gravitație ca să cazi când te împiedici.

Feng Shui este o artă a energiei vitale, care ar trebui respectată și onorată pentru ca rezultatele să fie benefice, armonioase, de durată. Uneori intri într-o locuință și te simți imediat relaxat, în alte locuințe nu îți găsești locul. Feng Shui poate să explice de ce se întâmplă acest lucru și poate să te ajute să ameliorezi anumite aspecte. Fie că dorești o viață mai sănătoasă, o carieră de succes, o familie unită și fericită sau excelență academică, alege să îți susții visul cu energia pământului.

 

 

 

Articol preluat din Grădina mea de vis, nr 8/2020, care poate fi citit integral în format electronic via Magzter.

Text: Veronica Bâtcă

Sursă foto: iStock

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply