Cât te costă construirea și dotarea la standarde înalte a propriei tale pensiuni turistice

0

Unul dintre cele mai de succes domenii în care merită să investești pe termen lung este turismul, care aduce venituri indiferent de sezon și spre care tot mai mulți români se orientează acum.

O pensiune situată într-o zonă turistică populară, frecventată de turiști tot timpul anului, poate aduce profituri însemnate, dacă te preocupi de ea și știi exact ce tipuri de servicii să oferi, astfel încât oaspeții tăi să fie mulțumiți pe deplin de calitatea acestora.

Deși pe mulți îi sperie investiția inițială, o pensiune nu este foarte dificil de întreținut, odată ce ai pus-o pe picioare. Exceptând reparațiile uzuale pe care le faci în orice locuință si curățenia, pensiunile orientate mai ales spre familii care caută un loc pentru relaxare reușesc să își amortizeze investiția într-un timp foarte scurt. Iată care sunt costurile inițiale și de ce anume ai nevoie, dacă te-ai hotărât să te îndrepți spre o astfel de idee de business:

În primul rând, trebuie să știi că poți dezvolta un proiect de afacere cu ajutorul căruia să obții finanțare din partea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru construcția, extinderea, dotarea sau modernizarea unei pensiuni de minimum 3 stele. Finanțarea se acordă și pentru cumpărarea de utilaje, de mijloace de transport sau pentru amenajarea unei piscine sau a unui ștrand în interiorul unității turistice. Pe de altă parte, Uniunea Europeană privește cu ochi buni dezvoltarea turismului, astfel că poți încerca să îți finanțezi proiectul și din fonduri europene, însă procesul este unul mai complex și de lungă durată.

Dacă vrei să cumperi direct o pensiune și să o renovezi după gustul tău, trebuie să știi că prețul acestora variază în funcție de zona în care sunt situate, de suprafața utilă a clădirii și de mărimea curții sau a grădinii, dar și de cât de moderne sunt, prețurile oscilând între 100.000 și 400.000 de euro, pentru o unitate din stațiunile aglomerate de pe Valea Prahovei sau din zona Bran-Moeciu. Cele mai multe însă se învârt în jurul prețului de 200.000 de euro.

La aceste costuri se mai adaugă și tariful plătit la notar pentru întocmirea actelor, apoi costurile pe care le presupune renovarea. În plus, orice pensiune ar trebui să fie dotată cu un astfel de aparat indispensabil pentru o locuință situată într-o zonă muntoasă, în care nu știi niciodată când poate apărea o pană de curent, care să te lase în frig și în beznă. După cum vezi, această investiție este una care îți poate salva afacerea: niciunui turist nu îi va plăcea să se trezească fără lumină, apă caldă sau căldură, mai ales în zilele friguroase de iarnă, iar o astfel de problemă ți-ar putea strica reputația.

Casele modulare, mai ieftine și mai ușor de ridicat

Cei care vor să își construiască pensiunea de la zero au la dispoziție două opțiuni: fie să aleagă o construcție clasică, din beton sau cărămidă, fie să cumpere o locuință modulară. Aceasta din urmă este mai ușor de ridicat, are o durată de viață de până la 150 de ani și este mai ieftină, este la fel de călduroasă și arată modern.

Casele modulare sunt foarte populare în Occident, vin gata construite și trebuie doar să fie montate în curtea proprietarului. Prețurile sunt foarte mici: de la 12.000 de euro până la 50.000 de euro, pentru o locuință de peste 80 de metri pătrați, cu 2 băi, 3 dormitoare, sufragerie, bucătărie și terasă. La acest preț se mai adaugă și transportul, care poate fi în jur de 2.000 de euro, în funcție de dimensiunea casei alese.

Casa modulară este montată tot pe o fundație, pentru care vei avea nevoie de o echipă de muncitori cu experiență în instalarea acestor locuințe. Fundația trebuie pusă pe piloni din beton, astfel încât să susțină greutatea și să ofere stabilitate construcției. Numărul pilonilor variază și el în funcție de mărimea casei, iar fiecare anexă adăugată locuinței va însemna un număr suplimentar de piloni de susținere.

La final însă, aceste locuințe arată modern și atrăgător, ceea ce contează enorm în cazul unei pensiuni turistice. Puțini sunt cei care nu caută pe site-urile de turism imagini cu locul în care se vor caza, prețuri și detalii despre serviciile oferite înainte să facă rezervarea, așa că o pensiune frumoasă, cu aspect primitor, îți va crește șansele să atragi turiști tot anul.

 

 

Sursă foto: Shutterstock/ Copyright: Ioan Panaite

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply