Cât este de important să tunzi gazonul toamna. 5 pași esențiali pe care trebuie să îi urmezi în luna septembrie

0

gazon_perfect_toamnaCurățenia de toamnă ar trebui să înceapă acum dacă vrei să ai un gazon verde și sănătos până la finalul anului dar și în 2017. Rezervă doar 2 ore în orarul familiei și urmați acești pași înainte să cadă frunzele și să fiți copleștiți de peisaj. Începutul lui septembrie e perioada ideală pentru toaletarea gazonului; astfel, salvați timp pentru când se adună mai mult de muncă în curte și grădină: 

  1. Scapă de mușchi

Dacă în zonele cu umbră a crescut mușchi, va trebui să folosești un erbicid special pentru a-l îndepărta. Asemeni resturilor vegetale care formează un strat compact, mușchiul menține prea multă umiditate iar asta poate face ca rădăcinile gazonului să putrezească.  Curăța resturile de flori uscate cu o greblă.

  1. Tunde gazonul

Gazonul se tunde până în momentul în care iarba încetează să mai crească. Adică inclusiv toamna. Ține minte ca la ultima tundere să lași iarba la un nivel de aproximativ 5 centimetri. Profită de ofertele la motocoase din această perioadă și folosește o sculă din asta ca să lucrezi repede și curat în jurul casei și să-asiguri, fără efort, o dimensiune uniformă. Dacă, pe timp de iarnă, iarba este prea înaltă, va fi culcată la pământ de vânt și ger iar solul nu se aerisește. Dacă, dimpotrivă, e prea scurtă, iarba are toate șansele să fie distrusă de viscol și de soare.        Iată, deci, ce rol important joacă tunderea gazonului în această perioadă.

  1. Aerează solul

Aerisirea gazonului e un proces la fel de important precum tunderea lui.  Solul se compactează din cauza presiunii – joaca copiilor, parcarea mașinii, presiunea șezlongurilor, iar consecința este că rădăcinile gazonului nu primesc cantitatea necesară de aer, apă și nutrienți pentru a se dezvolta. Acesta este motivul pentru care apar găuri în gazon. Pentru că într-o curte, gazonul este invariabil expus la un astfel de stres, el are nevoie de o sesiune de aerare la început de toamnă.

Cu ajutorul unei furci clasice sau cu un aerator de gazon care pătrunde cu lamele ascuțite 0.5 – 2 cm în sol, se creează canale de aer care permit rădăcinilor să respire. Repetă acest proces odată la doi ani.

  1. Aplică un dressing

Gazonul curățat și aerat are nevoie de un top-dressing care se găsește în orice magazin cu materiale pentru grădină.

Împrăștie acest mix de sol folosind o lopată.  Cerne-l cu atenție la nivelul solului astfel încât să nu sufoci gazonul existent. Important este să găsești un instrument care să te ajute la nivelare; distribuția uniformă este esențială acestui proces.

  1. Fertilizează solul și însămânțează-l

La începutul toamnei, solul este suficient de umed și cald pentru a face o nouă însămânțare. Înainte de asta, însă, aplică un îngrășământ pe toată suprafața gazonului. Folosește un fertilizator pe bază de potasiu și fosfor pentru a întări rădăcinile și a oferi gazonului resistență pe perioada iernii. Dacă nu plouă în următoarele 3 zile de la aplicarea fertilizatorului, udă-l.

Gazonul ar trebui să fie pregătit în acest punct pentru însămânțare. Folosește același tip de semințe într-o cantitate înjumătățită față de necesarul pentru o peluză nou. Asta va îmbogăți iarba și va ajuta la popularea denivelărilor proaspăt acoperite cu sol.

Urmează acești pași simpli iar gazonul tău va fi fermecător tot timpul anului. Chiar dacă în această perioadă ne stă mintea doar la dulcețuri, zacuști și murături, știm că merită să alocăm 2 ore din timpul familiei pentru a regenera și a pregăti gazonul să facă față vremii rele.

Sursă foto. Shutterstock.com, Copyright: eu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply