Case cu pereti din paie (1)

0

Grzegorz Gorski (arhitect din Polonia) şi Maria Rădan-Gorska (sociolog), adică echipa Earth Safe Design, călătoresc prin ţară şi promovează un mod sustenabil de construcţie a caselor, iar pe noi ne-au lămurit într-un interviu cum stă treaba cu casele cu pereţi din baloţi de paie.

Citeste si: Trucuri geniale pentru apartamente mici

Care sunt pașii în construirea unei case cu pereții din baloți de paie?

La fel ca pentru casele „convenționale”, înainte de a începe construirea unei case din baloți de paie trebuie realizat un studiu geotehnic care ajută la cunoașterea caracteristicilor terenului și la stabilirea unor criterii pe care construcția va trebui să le îndeplinească. Pe baza acestui studiu, inginerul structurist proiectează fundația clădirii.

Citeste si: Texturi de sezon

Proiectul casei este realizat de un arhitect ținând cont de cerințele clientului și de condițiile impuse de certificatul de urbanism. Pentru că tehnologia de construcție cu baloți are o serie de particularități, este important ca persoana care proiectează casa să aibă și experiență practică pe șantier. Construcția unei case de până la 150 mp poate dura patru-șase luni.

Care sunt avantajele unei astfel de case?

Pe lângă izolarea termică ridicată, pereții din baloți de paie tencuiți cu pământ asigură un microclimat sănătos și plăcut. Tencuiala de pământ absoarbe vaporii de apă și reduce umezeala din interior. Atunci când atmosfera devine uscată, pereții eliberează umezeala și funcționează ca un umidificator, făcând aerul ușor de respirat. În plus, deoarece pereții „respiră”, nu apar probleme cu mucegaiul și igrasia și riscul alergiilor este redus. Tencuind pereții cu materiale naturale nu vă mai expuneți chimicalelor prezente în majoritatea vopselelor din comerț. Un alt avantaj este izolarea fonică. Datorită grosimii și structurii pereților, eventualele zgomote din exterior nu vă vor deranja.

Citeste si: Trei recomandari pentru aceasta saptamana

De asemenea, pentru cei care doresc să construiască o casă cu un impact redus asupra mediului înconjurător, baloții de paie sunt cea mai bună soluție. Producerea materialelor precum betonul, oțelul sau cărămizile necesită un consum mare de energie care creează poluare. Paiele, însă, sunt produse prin creșterea cerealelor care absorb emisiile de CO2 și au un efect pozitiv asupra mediului.

Articol publicat in revista Casa si gradina
Foto: PR, firmele mentionate

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply