Casa Rozelor. Renovată și transformată

0

Intr-o clădire destinată iniţial depozitării mărfurilor, iar apoi ca depozit de sare în secolul al-XIX-lea, cunoscuta sub numele de Casa Rozelor actualii proprietari, colecţionează piese de mobilier reprezentative stilului decorativ folosit în cultura citadină braşoveană a secolelor al-XVII-lea şi al-XIX-lea. În această colecţie sunt numeroase obiecte decorative, cutiuţe pentru bijuterii, butoiaşe, clopoţei, instrumente de gătit, tablouri, nicovale aproape toate fiind inscripţionate cu sigla Braşovului.

casa rozelor

Proprietarii acestei oaze de linişte de la poalele Tâmpei şi-au dorit ca prin renovarea Casa Rozelor, plasată în centrul vechi al Braşovului, să păstreze şi să pună în valoare tradiţiile citadelei medievale. Casa Rozelor a fost construită în sec. al XV-lea de locuitorii saşi ai cetaţii, iar lucrările de reabilitare au început în 2004 şi s-au finalizat în 2005. Cristina şi Gregor Wierschen, având origini germanice, şi-au dorit foarte mult să redea spaţiului parfumul de odinioară, dar, în acelaşi timp, să fie dotat cu toate utilităţile actuale.

Citeste si: Casă tradițională românească

Pentru a preîntâmpina problemele referitoare la amenajarea încăperilor în Casa Rozelor au apelat la un cunoscut pictor şi designer braşovean, Mihai Alexandru, care, după spusele Cristinei, le-a împlinit visul. Spaţiul a fost recompartimentat astfel încât acum sunt trei apartamente, două dintre ele într-un corp de clădire, iar cel de-al treilea într-un altul separat. Fiecare corp de clădire are două niveluri. Două apartamente sunt prevăzute cu terase. Între cele două corpuri de clădire se creează o mică, dar cochetă, curte interioară care are un pavaj ce aduce aminte de străzile vechiului Kronstadt.

Citeste si: Proiecte de case traditionale romanesti

casa rozelorDesignerul, foarte bun cunoscător al zonei, a ales cu pricepere obiecte originale de artă, specific Braşovului, astfel încât Casa Rozelor nu e doar o pensiune printre altele, ci şi o galerie de artă. În general, atunci când doreşti să amenajezi o casă cu foarte multe obiecte vechi, prima temere este aceea de a nu crea un spaţiu aglomerat şi neprimitor. Designerul Mihai Alexandru a reuşit să alterneze obiectele vechi cu cele noi, astfel încât a realizat o armonie perfectă, dând spaţiului pe lângă o atmosfera încărcată de istorie locală şi un aer foarte modern şi primitor. Piesele de mobilier şi obiectele decorative vechi săseşti – cum sunt dresingurile, paturile, noptierele, lădiţele de zestre, nicovalele, butoiaşele, covoarele – sunt asociate unor piese de mobilier şi decoraţiuni foarte modern (canapelele roşii de piele, obiectele electrocasnice şi tablourile). Tablourile suprarealiste sunt realizate de acelaşi designer pentru a întregi aspectul modern al casei. Combinaţia de clasic şi modern aduce viata in Casa Rozelor, creând o perpetuă trecere dinspre trecut spre actual şi viitor.

Citeste si: Casa artistilor Andrei și Geta Medinski

Impresionantă este varietatea de stiluri care se remarcă la obiectele vechi. Braşovul, zonă de vamă ce făcea legătura dintre cele trei Ţări Române, a fost, din punctul de vedere al artei şi a tradiţiilor, puternic influenţat atât de provinciile româneşti, cât şi de popoarele germanice, Imperiul Austro-Ungar şi de popoarele slave. Toate aceste influenţe au dat obiectelor din zona Braşovului caracteristici aparte faţă de celelalte zone ale ţării. De remarcat sunt picturile de pe mobilier, care nu se regăsesc în nicio altă zonă a Europei. Motivele pictate sunt florale, dar şi figurative pe alocuri, regăsindu-se mici portrete cu influenţă germanică renascentistă. Multitudinea şi combinaţia de stiluri şi perioade istorice dau artei tradiţionale braşovene unicitate.

Casa Rozelor, stil şi eleganţă

Proprietarii şi-au dorit în Casa Rozelor un spaţiu aerisit şi relaxant. În multitudinea de obiecte vechi şi moderne, realizarea unui spaţiu aerisit a fost o reală provocare pentru designer. Ordonând însă obiectele şi creând trasee vizuale logice, şi acest aspect a fost realizat cu succes. Cele două apartamente din primul corp au o zonă de bucătărie, una de living şi alta de odihnă fară pereţi despărţitori între ele. Grinzile de lemn păstrează vechea configurare a încăperilor organizând vizual spaţiul. Apartamentul de la etaj e prevăzut cu o terasă în care se regăseşte aceeaşi dualitate vechi-nou.

casa rozelor

Citeste si: Casa cu nuferi

Al treilea apartament din CasaRozelor este structurat pe două niveluri: jos – bucătăria, baia şi livingul, la etaj – dormitorul şi terasa. Accesul la etaj se face pe o scară interioară din fier forjat. Soluţiile cele mai interesante au fost găsite prin alternarea plăcilor ceramice şi a grinzilor de lemn, astfel încât băile să nu facă notă discordantă cu restul casei. Obiectele sanitare moderne sunt alăturate unui mobilier clasic în ton cu sobrietatea grinzilor de lemn.

Chiuvetele din bucătărie sunt prevăzute cu măşti din mobilier vechi, pictat. În momentul în care am pătruns pe poarta acestei pensiuni mă aşteptam să găsesc un loc plin de trandafiri, în acord cu numele Casa Rozelor. Nu am avut parte de mirosul trandafirilor, în schimb mi-au fost sensibilizate celelalte simţuri. Rafinamentul şi stilul nu pot trece neobservate. La finalul vizitei, nu m-am putut abţine totuşi să nu întreb de ce se numeşte aşa, din moment ce nu am găsit niciun trandafir, ci cu totul şi cu totul alte flori? Amuzată, Cristina mi-a spus că e o întrebare frecventă. Bunicul ei a câştigat în 1927 medalia de aur pentru cele mai frumoase soiuri de trandafiri şi, în memoria lui, precum şi datorită hobby-ului său (florile), a hotărât să dea acest nume pensiunii.

Citeste si: Dintr-un pod vechi a facut o mansarda artistica

Terasa e amenajată în aceeaşi notă cu restul casei. Grinzile de lemn au fost patinate pentru a avea acelaşi aspect ca al celor din interior. Mobilierului tradiţional de grădină i-a fost alăturat o laviţă boierească pictată manual, foarte veche.

O senzationala colectie de poze poti vedea aici.

Producţie: Mihaela Radu

Foto: Silviu Ene

Casa Rozelor, Braşov, Michael Weiss, nr. 20

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply