Casa Criț 164, ruină readusă la viață

0

Etica, respectarea valorilor şi dorinţa de a crea ceva statornic sunt esenţiale în momentul în care doreşti să renovezi un spaţiu vechi. Este dificil, dar medicul Luminiţa Cherebeţiu ne-a demonstrat că nimic nu este imposibil atunci când pui pasiune în ceea ce faci. Casa Criţ 164 stă dovadă în acest sens.

mobilier vechi
Mobilierul vechi a fost strâns în timp, piesă cu piesă, cumpărat de la sătenii care renunţau la el sau chiar adus din satele vecine. Iar acum conturează un frumos loc de relaxare pentru întreaga familie sau pentru musafiri.

Din dorința de a achiziționa o casă la țară, în urmă cu mai bine de 10 ani, Luminița a cutreierat multe sate din județul Mureș, dar nu a găsit ceva care să o inspire cu adevărat. Apoi gândul a revenit și a depășit granițele județului și a descoperit satul Criț, primul sat după ce intri în județul Brașov.

casa crit colaj 1

Pe atunci încă nu se știa mare lucru despre acest sat săsesc, nici Viscri nu devenise încă foarte popular. „În acea perioadă satul arăta mult mai bine decât acum. Fațadele erau proaspăt renovate de Fundația Mihai Eminescu, erau toate colorate, ca de jucărie. Locul avea o atmosferă de care m-am îndrăgostit. Atunci am văzut această casă de vânzare, era o ruină. Nici nu am intrat pentru că era prea scumpă.”

perete albastru flori

Citește și: Cum trăiesc mai bine la țară decât la oraș

casa crit colaj 2
Orice gospodărie după model săsesc are ca piesă de importanţă strategică şura. Cea aferentă Casei Criţ 164 are inscripţionat pe una dintre grinzile de susţinere anul 1784, an în care se presupune că proprietatea era locuită.

Doi ani mai târziu, Luminița a revenit în Criț în speranța că va găsi o altă casă de vânzare, dar a regăsit-o pe aceeași la un preț mult mai rezonabil. „Casa era fără uși și ferestre, iar în curtea interioară pășteau niște miei, se plimbau și prin casă, dar era așa o liniște, o atmosferă care m-a făcut să văd potențialul casei. Îmi imaginam deja cum va arăta gata renovată.”

casa crit colaj 3

În trecut, cu mai bine de 200 de ani în urmă, casa fusese a unor români înstăriți, la fel de gospodari precum vecinii lor sași, dar timpul a transformat casa într-o ruină și proprietatea necesita o renovare urgentă, cât mai temeinică.

casa crit colaj 5
Utilitățile moderne sunt regândite astfel încât să comunice perfect cu restul amenajării, să nu existe discrepanțe stilistice.

Renovarea a mult, dar noua proprietară a avut răbdare pentru că și-a dorit ca lucrările să fie făcute temeinic. A lucrat cu „doi vecini minunați” și a construit de la zero un corp de clădire, a renovat ce era deteriorat, dar totul ca la final să arate precum o construcție veche, în spiritul locului, nu una modernă.

dormitor pat mare
Obiectele tradiţionale coexistă alături de cele boiereşti, de la început de secol XX, şi dau Casei Criţ 164 aerul unui conac veritabil. Paturile din lemn masiv, fotoliile tapiţate, pavajul, covoarele, grinzile din lemn şi lăzile de zestre, toate redesenează imaginea idilică a satului transilvănean.

„Am ținut morțiș să fie totul vechi, toate lemnele, toate cărămizile, țiglele, totul. Am căutat uși și ferestre vechi prin sat, am bătut la ușa celor care aveau tâmplărie termopan la ferestre pentru a-i întreba ce-au făcut cu cea veche. Am strâns obiecte de peste tot pentru că voiam să fie totul adevărat. Am umblat pentru că mi-a făcut plăcere. Îmi doream această casă pentru familia mea. Am lucrat cam patru veri pentru a ajunge aici. Mi-am descoperit un hobby în a face asta.”

casa crit colaj 6
Casa se închiriază integral, primești cheia de la poartă și ești tu cu ai tăi, fără gazde sau alți oaspeți. Pentru mai multe informații caută Casa Criț 164 pe www.travlocals.com sau Casa Crit 164 Charm of Old Times pe ww.airbnb.com

Citește și: Fascinație Art Deco. Povestea unei reamenajări Annterior Studio

Articol realizat de Mihaela Radu

Foto: Arthur Țințu (din arhiva personală a Luminiței Cherebețiu)

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply