Cand ai nevoie de un polizor unghiular bun si cum sa il alegi pe cel potrivit pentru uz casnic

0

polizor

Daca faci parte din categoria persoanelor care se ocupa mereu de micile reparatii necesare in locuinta, cu siguranta ai folosit pana acum un flex. Acesta este cunoscut si sub denumirea de polizor unghiular si prezinta diverse aplicatii in constructii si pentru reparatiile necesare in casa. Acesta este unul dintre cele mai populare produse din categoria scule electrice si unelte, pe care orice mester trebuie sa il aiba la indemana. Astazi iti vom dezvalui cele mai importante criterii de selectie ale unui flex potrivit si situatiile in care acesta este util.

Cand ai nevoie de un polizor unghiular bun

Polizorul unghiular este unul dintre cele mai puternice dispozitive electrice actionate manual. Acesta poate taia o gama diversa de materiale, motiv pentru care puterea si capacitatile sale tehnice reprezinta criterii de selectie esentiale.

 • Atunci cand inlocuiesti gresia sau faianta, atunci cand ai nevoie sa tai anumite tevi pentru a le schimba sau atunci cand diverse suprafete dure trebuie sa fie polizate, un flex bun este accesoriul care va face treaba pentru tine.

Iata cum poti alege polizorul unghiular potrivit nevoilor tale!

Criteriile de selectie ale unui flex bun

Pentru ca flexul sa fie cu adevarat util, atunci cand decizi sa faci modificari in locuinta ta sau atunci cand sunt necesare mici reparatii in jurul acesteia, vei avea nevoie de un polizor unghiular suficient de puternic. Iata si alte criterii de selectie importante ale unui flex bun:

Tipologia polizorului unghiular

Aceste accesorii se clasifica, in primul rand, in functie de sistemul lor de alimentare. Astfel, magazinele specializate in comercializarea acestor produse bricolaj, pun la dispozitia clientilor polizoare unghiulare cu alimentare la retea sau pe baza de acumulator.

 • Daca vrei sa achizitionezi un flex, pe care sa il utilizezi doar ocazional si care sa fie portabil, este recomandat sa alegi unul fara fir, alimentat cu baterii Li-Ion. Acesta va lucra independent, dar nu va oferi cel mai inalt nivel de putere.
 • In schimb, daca mereu ai cate ceva de facut cu ajutorul unui flex, este indicat sa optezi pentru un produs cu alimentare la priza. Acestea sunt mai puternice, avand capacitatea de a ascuti suprafete, de a le slefui, de a realiza sectiuni de diverse dimensiuni si chiar de a elimina rugina.

Puterea flexului

Dat fiind faptul ca vei alege tipul de flex necesar in functie de puterea acestuia, iata ce trebuie sa stii in acest caz:

 • Un polizor standard, de uz casnic, ocazional, este unul cu valori de putere cuprinse intre 500 si 800 W. Acestea sunt de regula din categoria produselor cu acumulatori, destinate uzului de intensitate mica, in care nu sunt prelucrate materiale foarte dure.
 • Atunci cand ai nevoie de un polizor unghiular care sa faca mai mult decat atat, este recomandat sa optezi pentru unul semi-profesional, cu valori de putere cuprinse intre 1000 si 1500 W. Acestea sunt considerate flexuri de putere medie si iti vor permite sa tai placi de gresie si faianta, sa perforezi tevi din lemn sau metalice.
 • Ultima categorie de polizoare unghiulare este cea reprezentata de produsele profesionale. Acestea nu sunt destinate uzului casnic, fiind de regula alese de profesionisti. Un astfel de flex incorporeaza un motor care poate depasi 2000 W si care va face fata, fara probleme, oricarei solicitari. Chiar si cele mai dure materiale pot fi taiate cu ajutorul acestor produse.

Dimensiunea discului

Un flex bun trebuie sa permita taierea sau perforarea materialelor de diverse dimensiuni si grosimi, in functie de nevoi. Pentru aceasta, trebuie sa alegi produsul cu un disc de marime potrivita. Iata care sunt cele disponibile si cand le poti utiliza:

 • Un disc cu diametru de 115 mm, va fi util atunci cand efectuezi diverse reparatii, in baie. Cu ajutorul acestuia, vei putea taia placi ceramice si vei perfora rapid tevi metalice subtiri. In plus, il vei putea utiliza frecvent la slefuit, intrucat puterea acestuia nu este foarte mare, iar suprafata discului este una de mici dimensiuni.
 • Pentru lucrari mai complexe in baie, precum taierea unei tevi mai groase sau atunci cand trebuie sa ascuti diverse scule electrice si unelte din casa, poti alege un flex cu disc de 125 mm. Acestea insa trebuie sa fie utilizate in spatii mai largi, pentru a fi sigur ca rotorul si discul vor avea loc, pentru a fi manevrate cu usurinta.
 • Flexurile profesionale sunt, de regula, echipate cu discuri de 180-230 mm. Acestea sunt utilizate pentru lucrari complexe precum taierea tevilor foarte groase, a bordurilor, a dalelor si chiar a pietrei.

Turatia polizorului

Magazinele care comecializeaza diverse produse de bricolaj, pun la dispozitie polizoare unghiulare cu o turatie cuprinsa intre 5000 si 12.000 rotatii pe minut. Iata cateva aspecte importante, pe care trebuie sa le cunosti in acest caz:

 • Discurile de 230 mm nu opereaza rotatii sub valoarea de 10.000 RPM.
 • Pentru uz casnic, este indicat sa optezi pentru flexuri cu turatii de pana la 10.000 RPM, cele de 5000 RPM reprezentand valoarea standard recomandata. Astfel, vei beneficia de performanta necesara in astfel de situatii si vei putea utiliza flexul in conditii de siguranta acasa.

Acum ca ai descoperit principalele criterii de selectie ale unui polizor unghiular bun, poti opta pentru un produs de calitate, potrivit nevoilor tale.

 

Sursa: Digital Workforce

Sursa foto: Mathaus.ro

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply