Bujorii de gradina. Plantare si ingrijire

0

Bujorii de gradina sunt vedetele lunii mai. Colorati, simpatici, parfumati si iubiti nu doar de oameni, dar si de albine si fluturi, bujorii de gradina sunt extrem de decorativi, rezistenti si au avantajul ca, dupa plantare, sa infloreasca an de an, cu minimum de ingrijire.

bujorii de gradina

Bujorii de gradina sunt cel mai des roz, dar exista si bujori albi, rosii sau galbeni. Au fost bujori care au facut flori din aceiasi radacina chiar si 50 de ani la rand. Bujorii de gradina au flori luxuriante, inalte si relativ rezistente. Bujorii sunt plante perene, care infloresc de la inceputul primaverii, pana toamna, in valuri, zeci de ani. Daca sunt plantati corect, in solul potrivit, bujorii de gradina vor creste singuri cu apa de ploaie, caldura si lumina si te vor bucura toata vara.

Citeste si: Rozmarinul. Frumos si util

Ideal bujorii de gradina se planteaza la inceputul toamnei, din septembrie pana la mijlocul lui octombrie. Plantati toamna bujorii au timp sa-si formeze reteaua de radacini si sa explodeze in primavara urmatoare. Bujorii de gradina pot fi plantati si la inceputul primaverii, dar atunci este recomandat sa folosesti rasaduri.

bujorii de gradina - CopyCand plantezi bujorii de gradina este recomandat sa nu inghestui plantele pentru ca in felul acesta le vei stimula dezvoltarea si sa alegi un loc luminos, pentru ca bujorii au nevoie de cel putin 6-8 ore de soare pe zi.

Bujorii de gradina, vedetele lunii mai

Ultima conditie este sa afanezi bine pamantul in care ii vei planta si sa ai grija sa-l sapi intre randuri o data pe an, pentru ca bujorii de gradina au nevoie de un sol bine afanat. Este de preferat sa fie la adapost de vaturi puternice, asa ca cel mai bine ii plantezi pe langa garduri insorite sau la margine gradinii.

Citeste si: Gerbera, margareta nobila

Dupa plantare trebuie udati de vreo doua ori. Cel mai bine o faci in miezul zilei cand este mai cald.

In primavara, bujorii nu au nevoie neaparata de apa, dar au nevoie sa fie feriti de baltirea apei, pentru ca radacinile lor sunt foarte sensibile si planta moare in cateva zile daca este exces de apa.

Solul trebuie fertilizat toamna, inainte de inghet si primavara inainte sa rasara. Evita sa atingi planta cu ingrasamant. Fertilizeaza doar solul din jurul plantei, fara sa atingi planta.

Bujorii de gradina nu trebuie rupti dupa ce infloresc, pentru ca nu vor mai creste si nici nu vor mai inflorii. Poti rupe florile bujorilor, doar dupa ce acestia infloresc de cateva ori, dar niciodata in primeii 2-3 ani.

Citeste si: Gomphrena, flori de imortele

Bujorii de gradina cresc repede, astfel ca semintele puse toamna vor face flori in mai iunie anul urmator, dar numai daca nu balteste apa, daca au soare si daca pamantul este bine afanat. Poti stimula productia de flori daca rupi frunzele. Oricum bujorii de gradina au frunze multe, asa ca daca rupi frunze circulatia aerului este imbunatatita iar apa din sol este mai bine gestionata.

Bujorii de gradina infloresc in primul an dupa plantare, dar fac mai multe randuri de flori abia din al treilea an de viata.

Sursa foto: @ottochka-Fotolia.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply