Bougainvillea și leandrul

0

Bougainvillea și leandrul te impresionează cu frumusețea lor. Ca să crească anual viguroase și frumoase și să te bucure vara cu parfumul lor sudic, îngrijește-le corect în fiecare sezon, respectându-le toate cerințele.

Bougainvillea – ce trebuie să știi

bougainvillea pe fatada unei case
Foto: Flori Lixăndroiu

Ciclul său natural de vegetație cunoaște o perioadă de creștere intensă și de înflorire (vara) și alta de repaus (iarna). Vara, planta cere lumină și căldură. Poate fi pusă lângă o fereastră, dar mai bine pe balcon, pe terasă sau în grădină. Dacă nu-i convine locul, își poate pierde florile și frunzele. Iarna nu suportă frigul și trebuie adăpostită în interiorul casei, la temperaturi de minimum 7-10 grade Celsius. Din primăvară până toamna trebuie să fie udată săptămânal, pentru a-i menține compostul ușor reavăn. Apoi udările se răresc, astfel încât pământul să fie aproape uscat iarna. Tăierile se realizează după înflorire (se taie lăstarii ce au înflorit) și primăvara, pentru corectarea staturii și a formei. Transplantarea se face primăvara (dacă e nevoie), iar fertilizarea – vara, bilunar, cu soluții diluate și aplicate pe pământul bine udat, ca să nu se ardă rădăcinile. Bougainvillea are nevoie de suporturi de susținere.

Leandrul – ce trebuie să știi

leandru in ghiveci
Foto: Flori Lixăndroiu

Arbustul poate înflori tot anul, dar e mai bine să fie lăsat o perioadă în repaus. Iernează la 5-10 grade Celsius, în locuri cât de cât luminoase. Udă-l cam la două săptămâni, cu apă ținută la temperatura camerei. În timpul vegetației udă-l generos vara și ceva mai puțin primăvara și toamna (în casă mai rar, iar în grădină mai des). Când crește și înflorește, lipsa apei la rădăcini poate duce la căderea frunzelor și a florilor, dar și excesul de apă este dăunător, așa că pământul din ghiveci trebuie să aibă un drenaj bun. Ce faci ca să ai tufe mari, pline de flori? O soluție este să le scurtezi ramurile, la sfârșitul iernii, ca să se ramifice frumos și să înflorească bogat. Poți să le și plantezi primăvara în grădină, dar toamna le replantezi în ghivece și le adăpostești. În acest caz, îmbracă rădăcinile într-o plasă de plastic, ca să nu le deranjezi când le scoți. Însă atenție: volumul lor va crește mult! Îngrijit cum trebuie, și leandrul crescut în ghiveci va etala toată vara o bogăție de flori, aproape la fel de mare ca la el acasă.

Articol adaptat din revista Casa lux – decembrie 2011

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply