Bougainvillea, floarea de hârtie

0

Monica Viericiu
Dacă vrei să te bucuri vara de bougainviilea, floarea de hârtie, ale cărei culori intense cuceresc pe oricine, grăbește-te să cumperi una sau să faci rost de butași, fiindcă în martie- aprilie este momentul perfect pentru înmulțirea ei.

bougaivillea floarea de hartie
Foto: www.pixabay.com
Bougainvillea provine din Brazilia, dar te va cuceri cu florile ei și în Grecia, în Cipru sau alte țări de la malul Mediteranei fiindcă îi priește climă caldă, blândă, unde se sădește direct în grădină și poate ierna afară. În zonele mai reci, iarna se protejează de frig, ducându-se în spații închise. Crește destul de mult, atinge 1,8 m înălțime, are nevoie de suport de susținere, iar pentru a fi fericită necesită soare din plin, și temperaturi nu foarte ridicate. Se udă la  interval de 2-3 zile, cu moderație, încât să se absoarbă toată apa, nu să stagneze în vase. Odată cu scăderea temperaturii toamna și iarna, udările se răresc. Bougainvillea petrece iarna de preferat în locuri aerisite, cu lumină și temperatură 10-15 grade Celsius. Rezistă și până la 7 grade Celsius, dar va pierde frunzele.
Înflorirea are loc vara, când zeci de bractee de diverse culori, de la alb, la gălbui, roz, portocaliu, la mov și roșu purpuriu. Aceste bractee sunt frunzulițele transformate, care înconjoară floarea adevărată mică, albă și prea puțin decorativă. Ca să înflorească bogat, planta este bine să privească vara un supliment de nutrienți, în special pe bază de potasiu.
Înmulțirea se face prin butași de lăstari tineri, recoltați cu un pic de lemn la bază. Butașii se pudrează cu hormoni rizogeni (Radistim, Rizopon, Calux etc.) pe partea tăiată, apoi se plantează în vase cu pământ și nisip, la lumină filtrată, termperatură 21-23 grade Celsius și umiditate. Dacă totul decurge bine, în circa 2 luni ar trebui să aibă rădăcini, moment când se pot muta în pământ fertil.
Foto: www.pixabay.com
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply