Bolile narciselor – pricipalele cauze și remedii

0

Bolile narciselor Narcisele au început să fie cultivat abia din secolul al XVI-lea, când au fost aduse din Orientul Mijlociu, dar au devenit rapid unele dintre cele mai iubite flori din grădină. În prezent, există o mulţime de varietăţi, iar florile lor pot fi simple, învoalte, albe, galbene sau în combinaţii de alb cu diverse nuanţe de galben, având dimensiuni şi forme diferite.

Narcisele se îngrijesc ușor și înfloresc abundent an după an, însă e posibil ca uneori să se îmbolnăvească. Descoperă care ar putea fi problema apărută și cele mai bune remedii.

Bolile narciselor – pricipalele cauze și remedii

Frunzele narciselor se îngălbenesc, planta îşi pierde din vigoare, iar în scurt timp se ofileşte de tot şi moare.

Acestea sunt simptomele observabile în cultură. Dacă analizăm direct bulbii, aceştia prezintă o depunere brună, spongioasă. Este vorba despre un mucegai numit Fusarium oxiporum.

În cazul bulbilor, tratamentul constă în îmbăierea acestora într-o soluţie de Benlate 0,2% timp de 30 minute; bulbii compromişi se înlătură din cultură. Se va respecta rotaţia culturilor pentru a preveni reapariţia bolii. În cazul în care boala este observată în cultură, plantele susceptibile sunt dezgropate, iar bulbii se tratează, fiind replantaţi anul următor.

Citește și Hemerocallis, crinii strălucitori ai verii

Frunzele narciselor au o coloraţie ciudată. Peste verdele frunzelor apar pete alungite, albe sau gălbui, sub forma unor tuşe de culoare.

Acest fenomen este cauzat de un virus care a infectat planta.

Nu există tratament care să dea rezultate, astfel că va trebui ca planta să fie îndepărtată cât mai repede pentru a se evita extinderea bolii. De asemenea, pământul trebuie dezinfectat, iar cultivarea narciselor în acel loc se va repeta abia după 4-5 ani; între timp, pe parcelă pot fi plantate gălbenele. Pentru a se încerca prevenirea infectării, trebuie ca planta să fie bine întreţinută, având parte de îngrăşământ în mod regulat.

Suprafaţa frunzelor, câteodată a întregii plante, este acoperită cu un praf alb.

Această boală, făinarea, apare des în grădină, iar dacă este descoperită la timp, poate fi destul de uşor de combătut.

Fiind cauzată de o ciupercă, aceasta se tratează cu un fungicid, după indicaţiile producătorului, de regulă cu Topsin. În cazul în care o suprafaţă mai mare este afectată, vom elimina părţile respective, restul plantei sau chiar întreaga cultură.

Planta prezintă muşcături neuniforme pe suprafaţa petalelor şi a frunzelor.

Melcii şi limacşii sunt dăunătorii foarte aprigi ai narciselor. Aceştia se înfruptă din întreaga plantă, iar dacă nu sunt luate măsuri din timp, cultura poate fi compromisă.

Împrăştierea zaţului de cafea sau a unor coji de portocale sau de grepfrut în jurul plantelor poate fi un mijloc foarte accesibil de ţinere la distanţă a dăunătorilor. Alternativ, se pun capcane cu bere (conserve îngropate până la nivelul solului şi umplute cu bere). De asemenea, există și substanțe toxice împotriva melcilor care pot fi cumpărate din farmacii fitosanitare.

Citește și Metode de grădinărit 100% naturale

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply