Begoniile – farmec și veselie

0

Begoniile sunt niște flori foarte frumoase, care nu trec niciodată neobservate. Bulbii de begonii se pun la înrădăcinat la începutul primăverii, în ghivece mici, și se udă progresiv, în raport cu mărimea frunzelor răsărite. Pentru a face tufe frumoase, vârfurile lăstarilor se ciupesc. Tinerele plante se mută apoi în vase sau în ghivece mai mari sau în grădină. De reținut că sunt foarte sensibile la frig și nu se scot afară decât după jumătatea lunii mai. Preferă locurile luminoase (dar în niciun caz în plin soare) și ferite de curenți, temperaturile de 20-25 grade Celsius și umiditatea atmosferică ridicată. Pot fi plasate și la semiumbră, chiar și sub conifere. Poți cumpăra ghețișoare ca răsaduri gata înflorite sau le poți cultiva din butași. Iubesc locurile însorite, luminoase, dar suportă și semiumbra.

begonii in ghiveci
Foto: Flori Lixăndroiu

Udarea corectă se face regulat, dar nu exagerat, pământul trebuie să fie reavăn, nu îmbibat. Apa în exces duce la îngălbenirea frunzelor sau la putrezirea rădăcinilor, cea de pe frunze le poate cauza pătarea. Bulbii sau butașii puși la înrădăcinat se udă și ei cu mare prudență.

Cultivatorii și furnizorii recomandă begoniile non-stop pentru bogăția înfloririi, eu aș mai adăuga și avantajul unui port al plantei mai puțin expansiv, mai compact, cu o tufă mai frumoasă.

Chiar dacă mai au flori, rărește toamna udările, ca să induci intrarea plantelor cu bulbi în repaus. Înainte de a pune bulbii la adăpost, lujerii trebuie îndepărtați de pe ei și cel mai bine este să se desprindă singuri.

Portul compact și culorile frapante fac din begoniile de grădină, cunoscute sub numele de ghețișoare, prezențe ideale în mozaicurile florale.

Cineraria cu frunze argintii este un tovarăș foarte potrivit pentru begoniile de grădină. Are portul compact și talia asemănătoare cu a begoniilor, iar griul frunzelor se armonizează perfect cu rozul, roșul sau albul ghețișoarei.

Articol adaptat din revista Casa lux – iunie 2012

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply