Asclepias, iarba fiarelor are origine tropicală

0

Asclepias, numit și iarba fiarelor este un gen de plante interesant. Pasiunea mea de a colecta cele mai diverse specii de plante floricole m-a determinat să achiziționez în anul 2017 o varietate de Asclepias care înflorește de primăvara până la sfârșitul verii și începutul toamnei. Iată ce am aflat despre acest gen de plante decorative și mai ales cum se cultivă iarba fiarelor.

Genul Asclepias poartă numele lui Asclepias, zeul medicinei și fiu al lui Apolo din mitologia greacă. Are origine tropicală și cuprinde mai multe specii. Asclepias syriaca este o specie perenă înaltă de aproape 2 m și cu frunze mari, asemănătoare celor de Ficus elastica. În acest material prezint altă specie de Asclepias cunoscută și drept iarba fiarelor, iar științific Asclepias tuberosa, cu înălțimea de circa 90 cm și flori lucioase galbene sau bicolore.

iarba fiarelor

Planta are o sevă lăptoasă, iritantă. Crește în sol drenat, care reține umezeala și care se încălzește repede. Tulpinile sunt drepte, iar frunzele lanceolate și asemănătoare cu cele de leandru. Tulpinile se scurtează anual la 2-3 muguri de la bază și se regenerează. Dacă nu sunt tăiate, ele chelesc și dau aspect urât tufei. Florile apar pe lăstari tineri, în vârf și sunt așezate în mănunchiuri atractive. În urma florilor se formează niște păstăi cu semințe care la maturitate plesnesc, aruncând semințele susținute de un puf mătăsos. Eu dețin și varietatea cu flori bicolore în care galbenul este în centru și este înconjurat de roșu. Bobocii apar în frumoasa culoare roșie.

Literatura citează și alte specii precum Asclepias curassavica – o specie cultivată ca anuală, nerezistentă la frig și care înflorește în partea a doua a verii (vezi Practic Idei nr. 12/2013). O altă specie, Asclepias Incarnata, este perenă și crește 80-100 cm, având frunze verde-mat. Face flori roz cu parfum de vanilie, formând umbrele. Înflorește în august-septembrie. Toate speciile din genul Asclepias se dezvoltă mai bine într-un sol ușor, care se încălzește repede.

Specia Asclepias syriaca are rizomi ce rezistă iarna în pământ și începe să vegeteze când solul se încălzește bine, după data de 15 aprilie. Crește repede și înflorește la începutul verii, făcând flori globuloase cu parfum puternic, care atrage albinele. I se mai spune și ceara albinei.

iarba fiarelor
 

Citeste si: Beneficiile florilor galbene

Text: Gheorghe Cojocaru/ foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply