Achiziția unei locuințe. Toate sfaturile de care ai nevoie

0

Vremurile sunt tot mai tulburi, dar investițiile imobiliare, desigur, cele făcute inteligent, se pot dovedi unele rentabile oricând.

Valoarea unei locuințe nu depinde doar de materialele din care este construită, de finisaje, de vechime, ci, în foarte mare măsură, și de zona în care este amplasată, de dezvoltarea acesteia, de infrastructură, mai ales de rețeaua de transport în comun și apropierea de stația de metrou. Dacă te gândești să cumperi un teren sau o casă veche pentru a o demola și a construi altceva, atunci neapărat consultă planul urbanistic zonal, fiindcă există anumite limitări și nu ai vrea să te trezești că pe terenul tău este prevăzută vreo pasarelă sau regimul de înălțime nu corespunde cu proiectul tău.

Primele aspecte de care trebuie să ții cont

La alegerea unui imobil ține cont de cheltuielile de întreținere aferente, de valoarea acestuia în timp, pentru că o asemenea investiție se amortizează în 20-30 de ani, iar dacă acum o casă abia se ține pe picioare, până atunci numai menținerea ei în condiții de siguranță te va costa o avere, ca să nu mai vorbim de valoarea ei pe piață. În cazul clădirilor de patrimoniu, acestea nu pot fi consolidate sau modificate oricum, ci numai în funcție de recomandările specialiștilor, respectând stilul arhitectonic pe care îl reprezintă. Iar toate acestea costă semnificativ mai mult decât o renovare oarecare.

Mare atenție la starea de fapt a imobilului pe care vrei să-l achiziționezi, deoarece de multe ori este aplicată doar o simplă zugrăveală ca să arate bine, nu o renovare în adevăratul sens al cuvântului, deci starea structurii sau a instalațiilor electrice și sanitare poate să lase de dorit. Înainte să iei o decizie, discută și cu vecinii, vezi care este situația cu asociația de locatari sau proprietari, pentru că un preț mic poate să ascundă vecini scandalagii, petrecăreți, cu foarte multe animale în casă ori cu datorii incredibile la întreținere sau costuri enorme, o deturnare de fonduri sau un litigiu în care este implicată asociația de proprietari.

Pentru locuințele noi ai alte aspecte de urmărit. Studiază cu atenție avizul tehnic, avizul de la Siguranța în Construcții, autorizația de construcție (să corespundă cele declarate cu realitatea, fiindcă alfel te poți trezi cu surprize neplăcute) și, mai ales, actul de proprietate asupra terenului pe care este înălțată o construcție nouă, fie ea casă, vilă sau bloc de apartamente.

Informează-te despre dezvoltator

Asigură-te că dezvoltatorul imobiliar sau vânzătorul deține dreptul de proprietate deplină și asupra pământului de sub construcție și că nu există litigii în privința acestuia. În plus, alege firme sau persoane fizice autorizate care să fie stabile financiar, pentru că în situația în care intră în faliment, este posibil să nu-ți mai recuperezi banii de avans. Referitor la acest aspect, cu cât stadiul construcției este mai la început (uneori se vând apartamente când nici măcar fundația blocului nu este turnată și până la finalizare durează minimum un an), cu atât prețurile sunt mai accesibile, dar și riscul mai mare, la fel și perioada de așteptare până când vei putea intra în posesia bunului.

Tot pentru a putea atrage fonduri, dezvoltatorii oferă și discounturi pentru achitarea integrală din faza de precontract de cumpărare sau la plata cu cash. Caută cât mai multe informații referitoare la dezvoltatorul proiectului, intră pe forumuri, vezi ce păreri au oamenii cu care a mai lucrat, ce probleme au întâmpinat, cum le-a rezolvat.

Atenție la finisaje

La multe locuințe noi, finisajele sunt alese de cumpărător în funcție de un buget alocat pentru fiecare categorie de produse (parchet, gresie, faianță), rămânând să achite diferența dacă alege produse mai scumpe. Dacă vrei să te asiguri că totul va arăta cum dorești, atunci mergi cât mai des pe șantier, implică-te la timp în procesul de decizie, verifică evoluția lucrărilor și atenționează imediat meșterii dacă lucrurile nu continuă în direcția dorită de tine. Sunt banii tăi și este păcat să plătești din nou pentru modificări sau reparații.

De exemplu, nu are rost să accepți o ușă de slabă calitate, la intrare, ușă pe care ulterior vei fi nevoit să o înlocuiești; mai bine soliciți să ți se scadă prețul ei de la început și montezi una corespunzătoare, fără să mai dai bani pe reparații la glafuri și curățenia casei.

Citește și: 3 secrete pentru o locuință întotdeuna curată și ordonată

Partea financiară

Cât privește creditarea, majoritatea împrumuturilor ipotecare făcute de români sunt cu rate variabile. La creditele în lei, ratele au crescut vertiginos odată cu majorarea neașteptată a indicelui ROBOR din ultimele luni. Pentru a fi la adăpost de aceste variații, Banca Națională a
României ne sfătuiește să alegem creditele cu dobânzi fixe, chiar dacă sunt ceva mai scumpe față de cele cu dobânzi variabile.

De reținut un aspect care se aplică la toate tipurile de tranzacții imobiliare, anume desfășurarea unei campanii de informare înainte de a apela la un consultant sau la o firmă de intermedieri. Trebuie să știi câte ceva despre ceea ce dorești să cumperi, să ai criterii, limită de buget, informații despre zone și, mai ales, prețuri. Există foarte multe site-uri cu anunțuri, unde apar și ofertele proprietarilor, cu care, dacă reușești să te înțelegi, eviți costul de 2-3% din tranzacție (minimum 500 de euro) care este perceput drept comision de o agenție imobiliară. Este drept că aceasta va verifica actele proprietății și va facilita unele proceduri, dar și la notariat se urmăresc aceiași pași.

O locuință poate apărea în anunțurile a patru-cinci agenții, cu prețuri diferite, iar dacă mergi la o vizionare, vei fi obligat să semnezi un contract care te pune în imposibilitatea de a încheia tranzacția prin intermediul altei firme sau chiar direct cu proprietarul fără să plătești comision celor care ți-au prezentat imobilul. Așadar, fii foarte precaut încă din prima etapă a procesului de achiziție.

Citește și: Mansardarea blocului. Detalii tehnice

 

Text: Monica Viericiu

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply