Reamenajare cu buget mic, prin culoare și DIY, într-un apartament din Budapesta

Reamenajare cu buget mic, prin culoare și DIY, într-un apartament din Budapesta

| | Gabi Ralea
Distribuie articolul pe:

Un apartament micuț din Budapesta a trecut printr-o transformare senzațională după ce noul proprietar a decis să recurgă la culoare și la proiectele DIY pentru a-i da personalitate. Galbenul și verdele au schimbat atmosfera locuinței, în care mobilierul recondiționat și piesele DIY au devenit elemente originale, care captează atenția.

Apartamentul de 54 mp a fost achiziționat ca investiție, la etajul trei al unei clădiri din centrul orașului, într-o locație excelentă, aproape de centrele de transport public.

Înainte: casă cu potențial și atât

Având în vedere locația și potențialul său, apartamentul era ideal pentru închiriere pe termen lung, dar necesita o transformare completă, care să îi imprime personalitate și să poată fi un cămin primitor.

„Am visat la un mobilier minimalist care să-i ofere funcțiile de bază de care un chiriaș ar putea avea nevoie. În spiritul reciclării, am folosit mobila existentă cu o mică rearanjare și i-am dat o notă de farmec personal prin accesorii colorate”, ne-a declarat proprietara Enikő Szendrődi. Ea a apelat la designerul de interior Éva Ipacs pentru acest proiect, iar rezultatul a confirmat ca a făcut o alegere bună.

După: culoarea schimbă totul

După reamenajare, casa a primit acel glas pe care proprietara îl căuta încă din momentul achiziției. Culorile ușor contrastante și aflate totuși în echilibru vizual, piesele noi și modul creativ în care a fost rezolvată problema finisajelor a dus la o nouă atmosferă, prietenoasă și foarte primitoare.

De la intrare în apartament, remarci galbenul muștar al pereților, culoare care apare ca leit-motiv în mai multe încăperi ale apartamentului, în ușor contrast cu elemente negre. Un raft de pantofi cu aspect industrial și o veche oglindă rustică dau un aer jucăuș locuinței, încă de la primii pași înăuntru.

Una din primele probleme de rezolvat a fost depozitarea, necesară în orice locuință, iar aici s-au căutat soluții accesibile și care să se integreze ușor în ambient – piese în principal din lemn care se regăsesc în fiecare încăpere și care dau nota rustică ce completează modernul.

În bucătărie, spre exemplu, lemnul natural al mobilierului de bază este un element cald, complimentat de finisajul de oțel al frigiderului și de pardoseala gri, în stil terrazzo. Rafturile deschise, în combinație de lemn cu metal negru, piesele vintage și plantele compun un ambient confortabil și foarte personal, construit în mod cât se poate de accesibil.

Lemnul pieselor de depozitare se corelează frumos cu pardoseala. „Am sigilat suprafața brută cu ulei de lemn, care sporește frumusețea naturală a lemnului”, spune proprietara.

Noul se combina cu piese folosite și recondiționate

Creativitatea a fost pusă la treabă în amenajarea acestui apartament nu doar din rațiuni de buget, ci și pentru că s-a dorit o locuință cu personalitate, compusă prin metode sustenabile.

Un pat mare a fost cumpărat pentru dormitor, dar nu era nou, ci second hand. Era negru inițial și nu se încadra perfect în amenajare, așa că a fost revopsit în alb. Tablourile de deasupra patului includ resturi de tapet de la o altă renovare și devin astfel piese unicat.

Peretele din spatele patului a fost vopsit în verde salvie, iar dulapul imens alb și stejar – lăsat de cei care au locuit înainte – a fost corelat cu patul, fiind cumpărate noptiere din lemn, a cărui nuanță naturală a fost lăsată la vedere.

Câteva perne colorate, o cuvertură cu caracter și un covor cu dungi completează aspectul. O masă albă în sufragerie, un amestec de scaune galbene și gri și o canapea verde au fost, de asemenea, incluse în amenajarea apartamentului. Pentru canapeaua verde, designerul a ales intenționat un covor colorat complementar, pentru a adăuga caracter camerei.

În jurul televizorului și ascunzându-l ușor vizual, a fost creată o galerie de perete. Decorul de deasupra canapelei amintește de galbenul scaunelor și, deși nu este o alegere de zi cu zi, proprietara și-a asumat alegerea, pentru a da apartamentului o anumită personalitate. Adăugând pernele colorate, au fost aduse în mod deliberat texturi diferite în acest spațiu primitor.

Finisajele apartamentului s-au transformat prin vopsire

În bucătărie și baie, găsirea unei soluții pentru plăcile de faianță rămase din anii ’70 a fost o adevărată provocare, deoarece bugetul era insuficient pentru o renovare completă. „Așa că am decis să le vopsim și nu regretăm. Cu o curățare temeinică, vopsire și lac impermeabil, am transformat aspectul demodat al acestor două camere fără să demolăm ceva, fără să facem mizerie și fără să avem surprize neplăcute”, spune Enikő, care lucrează într-un domeniu creativ, mai exact în industria vopselurilor.

În baie, a fost aplicat un nou strat de email pe cadă și a fost vopsit mobilierul existent – din pin lăcuit – într-o culoare strălucitoare de paprika. S-a mers pe culori îndrăznețe aici – galben muștar, verde, roșu stins, iar tiparul cu dungi existent în dormitor a fost replicat în fața căzii.

Renovarea s-a bazat pe utilizarea unor vopsele ușor de utilizat, ecologice și care permit obținerea unui finisaj frumos inclusiv de către neprofesioniști. „Am făcut totul manual, mobilierul și gresia au fost vopsite cu vopsele Annie Sloan, iar cele două culori de pereți sunt din aceeași paletă de culori”, explică Enikő.

Per total, scopul a fost ca apartamentul să fie confortabil și primitor, cu un buget minim, cu accesorii frumoase și culori pline de caracter. „Cred că am reușit, deoarece și-a găsit noul locatar într-o singură zi”, a spus Enikő Szendrődi.

Foto: Enikő Szendrődi

Distribuie articolul pe: