6 lucruri mai puțin cunoscute despre sărbătorile de iarnă

0

Sarbatorile de iarna

Sărbătorile de iarnă sunt prilej de oferit cadouri, cumpărături pe care în timpul anului nu le-am fi făcut, reuniuni cu familia sau cu prietenii. Însă, cum am ajuns ca în prezent să ne bucurăm de sărbătorile de iarnă în acest fel și ce simbolizează de fapt anumite fapte sau gesturi fără de care nu ne putem închipui azi sărbătorile de iarnă?

Iată 6 lucruri mai puțin cunoscute despre sărbătorile de iarnă: le-am adunat de la bunici, pasionați de folclor sau chiar profesori de facultate. Ți le prezentăm pe scurt, ca să le parcurgi cât mai repede.

Citește si: Brad de Crăciun pentru camera copilului.

1. Colacul este un dar sacru pentru colindători. Simbolizează şarpele care îşi închide coada, ferecarea întunericului şi burniţa luminii.

2. Bradul împodobit este doar o preluare din Occident în perioada interbelică.

3. Colindătorii sunt consideraţi cea mai importantă autoritate din comunitate de la Sfântul Nicolae până la Sfântul Ion.

4. Colindele despre soare şi lună cântate de Crăciun sunt precreştine.

5. Legendele cu Moş Crăciun de pe tot teritoriul României îl prezintă drept un om rău, beţiv, chefliu, care stătea toată ziua la cârciumă, iar când ajungea acasă îşi bătea soţia şi fiicele. Printr-o mare minune a supravieţuit acest moş în mentalul colectiv.

6. Primele decoraţiuni au fost realizate din materiale naturale, frunzele de porumb uscate puteau fi o variantă.

Citește și: Originea tradiţiilor româneşti de Crăciun.

Foto: Thinkstock.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply