5 sfaturi simple pentru a avea o locuință mult mai călduroasă

0

Fiecare persoană poate avea o locuință mult mai călduroasă decât până acum, unde să se întoarcă mereu cu drag de la locul de muncă, indiferent de temperaturile de afară.

Un om petrece, în medie, o jumătate din viață în interiorul propriei locuințe. De multe ori, însă, casele noastre sunt mai puțin primitoare decât ne-am dori, mai ales din cauza frigului din interior.

Uneori, frigul din interiorul locuințelor noastre nu are legătură cu vremea de afară. Aceleași case care ne încântă prin răcoare în timpul verii ne fac să înghețăm în timpul iernii, iar cauzele sunt, de obicei, similare:

  1. Eficiența energetică a locuinței este foarte precară;
  2. Detaliile care ne-ar ajuta să păstrăm căldura în interior lipsesc.

Iată ce poți face pentru a avea o locuință mult mai călduroasă începând din această primăvară:

  1. Schimbă sau recondiționează instalațiile termice

Instalațiile termice disfuncționale reprezintă principala cauză pentru care ne este frig în casă. Dacă vrei să simți că ai făcut o afacere bună, cumpără în luna februarie materialele de care ai nevoie. Prețul unor astfel de elemente componente ale instalațiilor termice, precum aceste materiale, sunt foarte accesibile în lunile de iarnă, inclusiv în februarie, deoarece cererea de pe piață este foarte scăzută în acest moment. Cumpără acum tot ce ai nevoie și schimbă instalația termică la primăvară, atunci când vremea îți permite.

  1. Sigilează sau schimbă ferestrele

Ferestrele care nu se închid bine sau a căror eficiență lasă mult de dorit reprezintă una dintre principalele cauze pentru care frigul nu ne dă pace în propriile case. Dacă nu ai ferestre termopan, schimbă geamurile vechi cu altele de tip „low-e” („low emisivity”), fapt ce înseamnă emisie scăzută de căldură prin radiație. Dacă nu vrei să înlocuiești, totusi, ferestrele vechi cu altele noi, cumpără rulouri exterioare din aluminiu, ale căror lamele sunt umplute cu spumă poliuretanică, pe care le montezi la exteriorul geamurilor. În acest fel vei proteja ferestrele de zăpadă și mai ales de ploaie și vei avea parte și de o mai bună izolare fonică și termică.

  1. Termoizolează casa în exterior și în interior

Termoizolarea exterioară a casei reprezintă un pas foarte important pentru a eficientiza energetic locuința. Pentru a demara, însă, o astfel de lucrare trebuie să fii sigur că temperaturile nu vor coborî sub zero grade Celsius, pentru a nu afecta calitatea lucrării de exterior. Astfel de modificări sunt efectuate de obicei în timpul verii. Izolarea interioară a locuinței nu este, însă, afectată de temperaturile de afară. La interior poți aplica vată minerală, care va fi plasată între pereți și plăcile de gips carton. După ce vei termoizola locuința, vei constata că temperatura din interior va fi cu până la 5 grade Celsius mai ridicată decât de obicei, la același consum de energie pentru încălzire.

  1. Lasă lumina să intre în casă

Lumina soarelui care pătrunde în încăpere este formată, în mare parte, din raze ultraviolete, care trec cu ușurință de sticla ferestrelor. Atunci când luminează un obiect, razele ultraviolete se transformă în raze infraroșii sau în căldură radiantă. Dacă vei da draperiile și jaluzelele la o parte și vei lăsa să intre în casă cât mai multă lumină, vei constata că temperatura din interior tinde să crească semnificativ.

  1. Închide ușile camerelor pe care nu le folosești

Dacă în locuința ta exista una sau mai multe camere pe care nu le folosești deloc, izolează-le de restul casei, pentru a ajuta căldura să se împrăștie în spațiul pe care îl utilizezi cu adevărat.

 

Foto: Copy Facebook  

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply