5 lucruri pe care trebuie să le faci pentru a controla mai bine costurile cu utilitățile

0

casa

Odată cu zilele răcoroase, vin şi facturile crescute la întreţinere, dar şi îngrijorarea cu privire la confortul tău. Dacă nu vrei să depinzi de municipalitate, de funizorul de agent termic sau de vecini atunci când vine vorba despre utilități, îţi sugerăm câteva soluţii foarte eficiente:

Centrala termică de apartament, avantajoasă din mai multe puncte de vedere

O centrală de apartament te scutește de grijile legate de căldură și apă caldă. În multe blocuri furnizarea căldurii depinde de acceptul tuturor vecinilor și în unele cazuri căldura furnizată de CET nu este suficientă pentru ca în casă să fie un ambient plăcut.

Centrala proprie te scapă de astfel de neplăceri, iar facturile lunare sunt mult mai mici. Îți stabilești singur temperatura dorită în casă, cât și cea pentru apa caldă, iar cheltuielile lunare sunt considerabil mai mici. Investiția se recuperează în câțiva ani, iar confortul tău crește semnificativ.  

Izolarea termică, soluţie utilă şi pentru iarnă, şi pentru vara

Este una dintre cele mai inteligente investiții pe care le poţi face în casa ta şi una care îţi va garanta temperatura optimă indiferent de anotimp. Dacă alegi să-ţi izolezi locuinţa, costurile vor fi mult mai mici la întreţinere, iar investiţia se va recupera în scurt timp.

În cazul în care locuieşti la bloc, poţi face izolarea pe interior, fără să fie nevoie să aştepţi ca primăria din oraş să aloce fonduri pentru asta sau ca venicii să se pună cu toţii de acord. Nu trebuie decât să te uiți printre aceste materiale pentru a face un calcul rapid legat de costurile pentru izolarea casei tale. Diferența se va simți încă din prima lună atât la temperatura din casă, cât și la facturi.

caldura

Generatorul este de mare folos pentru cei care locuiesc în afara orașului

În afara orașelor penele de curent sunt mai dese, iar dacă vrei să te ferești de zile petrecute fără lumină și energie electrică, un generator este de mare ajutor. De altfel, se întâmplă uneori chiar și în orașele mari să existe defecțiuni, însă cu ajutorul unui generator ești total protejat și imun la astfel de probleme.

Dacă îți place să fii mereu pregătit pentru orice situație, generatorul este în mod cert un lucru care nu ar trebui să-ți lipsească din casă.

Boilerul te scapă de griji în cazul în care te confrunți cu probleme de furnizare a apei calde

Boilerul se numără și el printre lucrurile utile pentru a-ți crește confortul, mai ales dacă locuiești într-o zonă în care există probleme cu furnizarea apei calde. Spre exemplu, într-o casă dintr-o zonă rurală, unde încălzirea se face cu ajutorul lemnelor – la sobă sau șemineu – dar apa caldă este în continuare o problemă, boilerul este cu adevărat indispensabil.

Panourile fotovoltaice necesită o investiție mare, dar aduc economii substanțiale

Se vorbește în ultimii ani tot mai mult despre energia alternativă, mult mai ieftină și ecologică. Panourile fotovoltaice necesită o investiție destul de mare, însă pe termen lung sunt, în mod cert, o soluție mult mai ieftină. Nu este nevoie să stai la casă pentru a beneficia de energia de la astfel de panouri, ele pot fi amplasate și pe blocuri. De altfel, există deja mai multe blocuri care au fost de acord să investească în astfel de panouri.

Avantajele sunt nenumărate, însă costurile pot fi destul de mari, iar instalarea lor presupune și obținerea de avize și autorizații. Totuși, o soluție pentru finanțare o reprezintă Programul Casa Verde, prin care se pot obține până la 6000 RON (de locuință) pentru instalarea de panouri solare.

energie-solara

Care dintre aceste soluții este cea mai potrivită nevoilor și posibilităților tale?   

 

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply