5 investiții importante într-o casă pentru un cămin confortabil

0

Leneșul mai mult aleargă. Știi vorba asta veche, nu? Ea se aplică și când vine vorba de alegerile pe care le faci pentru locuința ta.

Ca utilitățile și obiectele din locuință să te țină cât mai mult și să te bucuri de confortul casei tale fără cheltuieli care apar din neant, cheia stă în achiziția de lucruri de calitate și lucrări făcute cu simț de răspundere de la bun început.

Am făcut pentru tine o listă cu 5 lucruri din locuință care pot atrage cheltuieli și bătăi de cap când trebuie înlocuite sau reparate, dacă nu sunt bine chibzuite:

  1. Ajutorul indispensabil în orice familie

Nu ne dăm seama cât de ușoară ne face viața decât atunci când se strică: mașina de spălat. E firesc să cauți un model cât mai durabil, cu care să îți poți face treaba multă vreme de acum înainte.

Aceste masini de spalat de nouă generație sunt gândite să funcționeze cu un consum de apă, detergent și energie electrică cât mai redus și au o garanție de până la 10 ani pentru motorul aparatului. Clasa energetică A+++ este cel mai bun indicator că ai achiziționat un aparat ce nu îți va umfla factura lunară.

Dacă tot cauți o mașină de spălat bună, alege una dotată cu funcții ingenioase, care îți simplifică munca de sortare sau prespălare. De exemplu, programe adaptate pentru diverse țesături, presetări pentru eliminarea părului de animale de pe haine sau programe de spălare eficientă cu apă rece.

Durata de viață a mașinii de spălat se prelungește dacă o protejezi de depunerile de calcar, prin folosirea unui detergent special, o cureți frecvent și respecți masa de rufe admisă.

  1. Instalația electrică bine gândită

Uneori, confortul stă în lucrurile mai puțin evidente, iar instalația electrică este unul dintre ele. O instalație electrică prost făcută sau care nu răspunde nevoilor de consum reprezintă nu doar o sursă de veșnice reparații, ci și un potențial pericol (curentare, scurtcircuite și incendii). Lasă-i pe profesioniști să se ocupe de asta.

Aceștia vor realiza un proiect care ia în calcul consumatorii din locuința ta, locul în care dorești să fie amplasate prizele și dozele de legătură și îți vor recomanda cele mai bune materiale. Dacă estimezi că în casa ta vor apărea schimbări ale traseelor de electricitate și nu vrei să spargi pereții, instalația aplicată pe pereți (în sistem baghetă), ar putea fi o soluție mai comodă decât instalația îngropată sub tencuială.

3. Centrala termică pentru ierni fără griji

Centrala termică de apartament este o alegere foarte populară pentru încălzirea locuinței, pentru că oferă autonomie (încălzești când vrei, ce cameră vrei, cât vrei) și confort.

Oferta magazinelor de amenajări este bogată, dar iată ce trebuie să ai în vedere când alegi o centrală termică:

– câte băi și câte calorifere ai, în funcție de asta vei alege o putere a centralei care să permită un debit de apă caldă optim;
– ce programe de reglare a termperaturii permite;
– clasa energetică;
– ce sisteme de protecție și siguranță are (în caz de lipsă a gazului, îngheț, lipsa apei în istalație, supratensiune).

Nu uita de revizia periodică, la fiecare 2 ani, obligatorie prin lege.

4. Obiectele sanitare din baie și din bucătărie

Obiectele sanitare sunt elemente care trebuie să îndeplinească dublu rol: funcționalitate și design plăcut. Ca să își păstreze aspectul îngrijit și să nu se deterioreze după un an – doi, în urma folosirii zilnice, trebuie să cântărești bine:

– căzile din acrilic sunt ieftine, însă cele de fontă trec proba timpului;
– dacă preferi cabina de duș, verfică etanșeitatea acesteia, sistemul de rulare al ușilor, stabilitatea cădiței și sistemul de scurgere;
– optează pentru un rezervor WC căptușit anticondens;
– albul rămâne opțiunea cea mai sigură și adaptabilă pentru vasele sanitare din baie;
– bateriile sunt manipulate de zeci de ori pe zi, iar o baterie stricată înseamnă metri cubi de apă în plus. Alege modele din gama de top și verifică periodic starea lor.

5. Tâmplăria exterioară fiabilă

Sunt trei lucruri care se pot spune despre o tâmplărie bună: izolează fonic, izolează termic, este ușor de curățat și întreținut. De departe, tâmplăria PVC este cea mai folosită în ultimul deceniu și asta pentru că oferă toate cele trei aspecte de mai sus și este și accesibilă ca preț.

E drept, lemnul are un farmec aparte, dar trebuie tratat și revopsit, pentru a-și păstra aspectul, și este ușor afectat de soare și vânt.

Combinația de tâmplărie PVC cu geam termopan este optimă: poate reduce pierderile de căldură în timpul iernii cu până la 40% și vara menține răcoarea. În plus, previne formarea mucegaiului și blochează zgomotele de afară – aspect care te va interesa mai ales dacă locuiești aproape de o arteră intens circulată.

Tu ai mai adăuga și altele pe listă? În ce situații ai constatat că o alegere inițială pripită sau neinspirată te-a costat mai mult pe termen lung?

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply