4 lucruri importante pe care le treci cu vederea în renovarea locuinței tale

0

Renovarea unei locuințe presupune timp și bani investiți pentru a da o față nouă casei tale. Însă estetica nu este singurul aspect care ar trebui să te preocupe în renovare, mai ales dacă nu vrei să mai intervii cu modificări prea curând.

Din rațiuni economice, mulți proprietari de locuințe se văd nevoiți să facă un compromis atunci când renovează și să renunțe la unele planuri. Dacă unele lucrări nu au impact atât de mare asupra casei tale și pot fi amânate, altele sunt esențiale, mai ales pe termen lung. Chiar dacă ai impresia că îți vei depăși bugetul, când vine vorba de locuința ta este bine să gândești în perspectivă și să nu omiți câteva lucruri importante:

Siguranța locuinței tale nu merită niciun compromis

Puțini sunt cei care își iau suficiente măsuri de precauție pentru a evita jafurile din casele lor. Însă în condițiile în care numărul spargerilor și furturilor din locuințe este în creștere, este bine să nu treci peste acest aspect esențial. Gândește-te doar la cât ar însemna să acoperi pagubele produse de un eventual jaf și îți vei da seama de ce este atât de important să investești într-un sistem de securitate.

Cele mai bune pentru locuințe sunt astfel de sisteme de supraveghere video, care pot fi probe vitale într-o spargere. Există numeroase cazuri în care poliția a reușit să prindă infractori pe baza filmărilor de pe camerele video, iar proprietarii și-au recuperat o parte din prejudiciu. După cum vezi, prețul acestora nu mai este de mult unul atât de mare încât să fie inaccesibil oricărui proprietar. Chiar și acele camere false îți pot spori securitatea locuinței, întrucât descurajează hoții.

Calitatea materialelor folosite se observă în timp

Bugetul îi forțează pe mulți să sacrifice calitatea materialelor pe care le folosesc la renovare și să aleagă variante mai ieftine. Însă, pe termen lung, materialele de calitate își dovedesc rezistența și sunt o investiție mai bună. Este suficient să faci un calcul: cât te-ar costa să înlocuiești gresia sau faianța o dată la 5 ani și cât te-ar costa să investești în materiale rezistente, care să te țină mai mult de 10 ani.

Acest lucru se aplică mai ales în cazul acelor lucrări anevoioase, precum schimbarea instalației electrice, termice sau a celei de apă. Un scurtcircuit cauzat de o instalație electrică proastă îți poate strica electrocasnicele din casă și astfel cheltuiala totală va fi una mult mai mare.

Investește suma corectă în renovarea băii și a bucătăriei

Potrivit Real Estate, o bucătărie frumoasă poate crește valoarea de piață a unei locuințe și o poate face mai atrăgătoare în fața potențialilor cumpărători. „Regula de bază este să investești aproximativ 2% din valoarea totală a casei tale în renovarea bucătăriei. Astfel, dacă valoarea pe piață a casei este de 200.000 de euro, renovarea bucătăriei nu ar trebui să coste mai mult de 4.000 de euro. Altfel, riști să investești degeaba”, spune agentul imobiliar Cherie Barber.

Și renovarea băii ar trebui să coste tot în jur de 2% din valoarea locuinței. „Când alegi gresia sau faianța, optează pentru bucăți mari, pe care să le dispui pe orizontală. Acest lucru dă un aspect mai luxos băii și senzația că este mult mai spațioasă”, mai recomandă Barber.

Cât de important este sistemul de încălzire

O locuință răcoroasă iarna va însemna facturi mai mari cu încălzirea și costuri ridicate pe termen lung. Există mai mulți factori de care depinde cât de confortabilă va fi casa ta iarna: izolarea încăperilor, dispunerea mobilierului, orientarea casei, precum și eficiența sistemului de încălzire.

  • Izolarea locuinței este avantajoasă din două puncte de vedere. În primul rând, căldura se pierde mai greu iarna, iar casa este mai răcoroasă pe timpul verii. În al doilea rând, dacă alegi materialele corecte, casa nu va reține umezeala și vei scăpa astfel și de grija mucegaiului.
  • Amenajarea mobilierului trebuie făcută astfel încât piesele de mobilă să nu blocheze răspândirea căldurii în încăpere. De exemplu, în dormitor este recomandat să nu poziționezi patul sau un dulap în dreptul caloriferului, în timp ce în living canapeaua și biblioteca ar trebui să se afle pe peretele opus caloriferului.
  • Orientarea casei dictează câtă căldură va primi locuința ta de la soare. Casele orientate spre nord sunt mai răcoroase și ferite de căldură, ceea ce poate fi o problemă pe timp de iarnă. Poți lua în calcul aici investiția într-un sistem de încălzire prin podea, care va funcționa mult mai eficient.
  • Sistemul de încălzire trebuie să facă față volumului casei tale și trebuie să fie cât mai eficient din punct de vedere financiar. Atunci când alegi o centrală termică va trebui să ții cont de toate punctele de mai sus și să alegi una cât mai puternică în cazul în care casa ta nu este izolată sau nu beneficiază de lumina soarelui pe parcursul zilei.

Tu ai ținut cont de toate aceste lucruri în renovarea locuinței? Care ți se pare cel mai important dintre ele?

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Artazum

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply