4 îmbunătățiri ieftine care sporesc instantaneu confortul locuinței tale

0

Viața noastră este din ce în ce mai agitată și mai aglomerată, așa că este tot mai important ca locuința să ne ofere un refugiu de pace și relaxare și să ne asigure un confort pe care nu îl găsim în altă parte.

Când vine vorba despre confortul casei tale, acesta nu se rezumă doar la cât de moale este patul în care dormim, ci este determinat de un cumul de factori. De la confortul termic, până la micile trucuri care ne pot da o stare de relaxare, toate acestea sunt importante în egală măsură și trebuie tratate cu aceeași atenție. Ne concentrăm astăzi pe acele mici schimbări pe care le poți pune singur în aplicare, fără să cheltuiești mulți bani și care au puterea de a-ți transforma casa într-un spațiu cu adevărat plăcut:

Izolează inteligent pentru a reduce facturile

O casă izolată termic se încălzește mai rapid, iar căldura se păstrează mai mult timp, motiv pentru care nu va trebui să ții în permanență centrala pornită. Astfel, vei economisi bani pe termen lung, iar investiția într-o izolație de calitate nu este una mare. Mai important este să știi zonele din casă care trebuie izolate și ce materiale să folosești, astfel încât izolația să fie cât mai eficientă. Există numeroase opțiuni când vine vorba de materiale pentru izolații, fiecare având avantajele și dezavantajele sale.

Dacă pereții pot fi izolați cu vată de sticlă sau polistiren, nu la fel de simplu stau lucrurile când vorbim despre acoperiș. Aproximativ 25% din căldura unei case neizolate se pierde prin acoperiș, așa că acesta are nevoie de un material rezistent, necombustibil, care să țină și umezeala la distanță. O locuință în care pătrunde umezeala este predispusă la igrasie și mucegai, așa că izolarea acoperișului este un pas eficient în a scăpa de mai multe probleme dintr-o dată. Noi te sfătuim să alegi această vata bazaltica, perfectă pentru a izola acoperișurile. Este rezistentă la compresiune, are rolul de a te proteja în caz de incendiu, pentru că suportă temperaturi foarte mari, și previne distrugerea locuinței, ține umezeala la distanță și este eficientă și pentru a izola fonic. Iar după cum vezi, prețurile sunt foarte avantajoase față de alte materiale izolatoare.

Dă o aromă plăcută locuinței tale

Unele mirosuri au puterea de a ne influența dispoziția în mod pozitiv, așa că este important ca atunci când intri în locuință să fii întâmpinat de un parfum plăcut și discret, care să te ajute să-ți reîncarci bateriile. Studiile arată că aroma de citrice are un efect de energizare asupra psihicului, în timp ce mirosul de vanilie sau de lavandă te ajută să te relaxezi și să scapi de stres. Asta pentru că aceste mirosuri inhibă producția de cortizon, numit și hormonul stresului.

Este însă recomandat să eviți odorizantele de cameră, bețișoarele parfumate sau uleiurile din comerț, care pot conține și substanțe periculoare. Odată inhalate, acestea au un efect toxic asupra corpului și pot cauza probleme respiratorii, alergii sau iritații. Îți poți prepara acasă un odorizant de cameră, folosind o ceașcă de bicarbonat de sodiu, lavandă uscată și câteva picături de uleiuri esențiale, pe care să le amesteci într-un recipient și să îl pui apoi în camera pe care vrei să o parfumezi. Un astfel de preparat este natural și nu are efecte nocive pentru sănătate. În plus, nu te va costa mult și poți experimenta cu mai multe uleiuri esențiale sau plante uscate.

Văruiește-ți dormitorul într-o nuanță de albastru

La fel cum mirosurile ne influențează dispoziția, și culorile au un impact însemnat asupra psihicului. Un studiu a arătat că persoanele care se odihnesc în dormitoare văruite în albastru dorm mai mult, sunt mai relaxate și reușesc să adoarmă mai repede. Același studiu recomandă să eviți nuanțele puternice, precum roșu, portocaliu, galben, și să alegi nuanțe pale de bej, gri, verde sau violet, care te vor ajuta să te relaxezi și să te odihnești mai bine. Aceeași regulă se aplică și în cazul în care îți petreci foarte mult timp în living, unde este la fel de important să creezi o atmosferă confortabilă.

Decorează cu materiale pufoase și moi

Ai observat cum capeți instantaneu o stare de bine când îți treci mâna peste o pătură moale sau peste un material fin? De ce nu ai profita de acest truc și pentru a spori confortul casei tale? Câteva pături moi din lână aruncate pe pat sau pe canapea, niște perne decorative din catifea și câteva taburete confortabile vor da un aer relaxant locuinței tale și îți va face mai multă plăcere să îți petreci timpul liber acasă. De asemenea, alege pentru patul din dormitor o saltea de fermitate medie, care să fie suficient de moale încât să te simți bine pe ea, dar suficient de fermă încât să îți mențină coloana într-o poziție optimă, astfel încât să nu te trezești cu dureri de spate sau cu tensiuni la nivelul mușchilor.

Dacă ții cont de aceste mici schimbări, care nu necesită investiții imense, casa ta va fi un loc mai confortabil și mai relaxant, în care îți va face plăcere să îți petreci timpul.

 

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: IMG Stock Studio  

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply