3 proiecte simple de renovare a locuinței, pe care le poți face singur

0

Renovarea locuinței, chiar și parțială, poate fi destul de costisitoare, mai ales dacă angajezi o echipă de muncitori. Din fericire, unele lucruri le poți face și fără ajutorul profesioniștilor.

Proietctele de tip DIY (do it yourself), pe care le poți pune în practică singur, îți pot salva foarte mulți bani și îți oferă satisfacția de a-ți aduce contribuția la confortul casei tale. E drept, acestea necesită un plus de efort, iar dacă te înhami la lucrări mai complicate, este posibil să ajungi în situația în care totul să te coste cu mult mai mult decât estimările inițiale sau chiar să te rănești. De aceea, ne-am gândit să facem o listă a lucrurilor care nu necesită o experiență de muncitor profesionist și pentru care nu ai nevoie decât de puțină îndemânare și un plan bine pus la punct.

Cum îți izolezi termic casa în 3 pași simpli

Jumătate din căldura din casă se pierde, dacă locuința ta nu este izolată corespunzător. Asta îți mărește inutil facturile și nici nu ai parte de confortul termic dorit, mai ales pe timpul zilelor geroase de iarnă. Iată cum îți poți izola locuința urmând doar 3 pași:

Izolează ușile. Aerul rece care pătrunde pe sub ușa de la intrare poate fi oprit cu ajutorul unui brâu de etanșare, pe care îl găsești în magazinele cu produse pentru construcții, sau cu ajutorul unei spume cu silicon.

Izolează ferestrele. Chiar și geamurile din termopan, dacă nu sunt montate corect, pot lăsa aerul rece să intre în casă. Iar în cazul geamurilor cu rame din lemn, problema este cu atât mai mare. Identifică locurile prin care se face curent, apoi folosește un sticker de aceeași culoare cu rama pentru a astupa crăpăturile.

Izolează podeaua, acoperișul și pereții. O locuință perfect izolată va fi mult mai eficientă din punct de vedere termic. Ai la dispoziție numeroase opțiuni pentru o izolare corectă: cu spumă poliuretanică, cu vată minerală sau vată de sticlă, cu plăci din polistiren sau folie polietilenă. Meșterii de la Arabesque au realizat mai multe clipuri care îți arată cum să izolezi singur exteriorul sau interiorul casei, dar și care sunt cele mai bune materiale pentru tine. După cum vezi, există numeroase tutoriale video care te învață cum să pui în aplicare proiecte ample pentru casă, așa că nu te apuca de treabă înainte să le urmărești pe cele care te interesează.

Cum poți da o față nouă dulapurilor din bucătărie

Mobilierul din bucătărie se deteriorează mai repede, fiind expus la umezeală mai mare și folosit zilnic. Dacă piesele de mobilier au căpătat un aspect învechit și nu mai arată ca atunci când le-ai cumpărat și nici nu îți permite bugetul să le înlocuiești, poți alege să le vopsești. Iată cum poți face asta:

Șterge bine mobilierul de praf, îndepărtează petele sau urmele de grăsime și, la final, șterge suprafețele cu o cârpă îmbibată în puțină apă călduță, apoi lasă-le să se usuce. În cazul mobilierul din pal melaminat, lacul se poate îndepărta dacă ștergi mobilierul cu diluant, care va da un aspect mat mobilei și îți va permite să aplici un strat nou de vopsea.

Mobilierul deschis la culoare poate fi vopsit și în culori mai închise, însă în cazul pieselor în nuanțe închise va trebui să alegi o culoare apropiată de cea inițială. Vopsește apoi cu grijă, fără să treci cu vederea colțurile și părțile laterale ale ușilor, pe care ar fi bine să le scoți înainte să începi vopsirea. După ce vopseaua s-a uscat, poți da un luciu mobilierului cu ajutorul unui ulei de mobilă sau poți lăcui suprafața din nou.

Cum se montează parchetul și gresia

Să schimbi parchetul, gresia sau faianța nu sunt operațiuni foarte complicate, însă va trebui să te documentezi foarte bine înainte despre cum trebuie să dispui plăcile și cum să le tai, astfel încât să nu rămâi cu goluri. Din fericire, acum găsești pe piață chituri care te ajută să elimini micile imperfecțiuni dintre plăcile de gresie și faianță.

În ceea ce privește parchetul, cel mai simplu de montat este cel laminat, pentru care va trebui doar să îmbini plăcile. Înainte de a le monta, lasă plăcile să stea în poziție orizontală, la temperatura camerei, timp de cel puțin o zi. Plăcile se montează apoi pe orizontală, prin înclinare la 30-45 de grade și împinse apoi spre podea. Pasul final este să montezi plintele, care vor da acel aspect finisat încăperii.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Kzenon

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply